MUP RS: BiH koči Interpolovu istragu protiv Orića

Optužnice još nema

MUP RS: BiH koči Interpolovu istragu protiv Orića

Crna Hronika -
Ministar unutrašnjih poslova RS rekao je da je nezadovoljan pristrasnim odnosom Tužilaštva BiH kada je reč o ratnim zločinima počinjenim nad Srbina, navodeći da ono nije uzelo u obzir nijednu od 1.026 krivičnih prijava

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić izjavio je danas u Bijeljini da poternica Interpola Beograd za bošnjačkim ratnim komandantoma Srebrenice Naserom Orićem još nije stigla u MUP RS.

Jovičić je naveo da MUP RS postupa po zahtevima Interpola i da ne postoji razlog da tako ne postupi i u slučaju Nasera Orića. Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH dobila je zahtev Interpola Beograd za proveru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne poternice zbog ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva u Podrinju tokom rata u BiH, 1992-95.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu protiv ratnog komandanta Armije BiH Nasera Orića, Hakije Meholjića i još trojice Bošnjaka zbog sumnje da su na Petrovdan 1992. u mestima Zalazje i Donji Potočari ubili devet srpskih civila.

Ministar unutrašnjih poslova RS rekao je da je nezadovoljan pristrasnim odnosom Tužilaštva BiH kada je reč o ratnim zločinima počinjenim nad Srbina, navodeći da ono nije uzelo u obzir nijednu od 1.026 krivičnih prijava koje je MUP RS podneo za ratne zločine nad srpskim stanovništvom.

"Nemoguće je da nijedan od 1.026 izveštaja (krivične prijave) koje smo podneli nije uzet u razmatranje i da nije kvalitetno i dobro urađen. Takav odnos Tužilaštva BiH nas opterećuje i iritira, ali nas neće sprečiti da i dalje radimo na rasvetljavanju ratnih zločina", kazao je Jovićić.

On je naveo da Tužilaštvo BiH ne postupa ni prema više od 80 predmeta ratnog zločina koje je podnela Agencija za istrage i zaštitu (Sipa), ističući da to ukazuje na pristrasnost tog tužilaštva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja