PANČEVO: Sprečena nelegalna trgovina zaštićenim pticama!

Preprodavci iskoristili metež i pobegli

PANČEVO: Sprečena nelegalna trgovina zaštićenim pticama!

Crna Hronika -
Ptice koje su bile u lošem fizičkom stanju, izgladnele ili obolele, prebačene su na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje palićkog zoo vrta, dok je ostatak pušten u Nacionalni park Fruška gora

BEOGRAD - Vojvođanski zavod za zaštitu prirode saopštio je danas da je sprečena trgovina strogo zaštićenim vrstama ptica tokom inspekcijskog nadzora na izložbi sitnih životinja u Pančevu.

Ukupno su oduzete 82 jedinke u okviru 11 strogo zaštićenih vrsta, na izložbi koju je organizovalo pančevačko Društvo odgajivača rasne živine u Srednjoj poljoprivrednoj školi "Josif Pančić", navodi se u saopštenju.

Ptice koje su bile u lošem fizičkom stanju, izgladnele ili obolele, prebačene su na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje palićkog zoo vrta, dok je ostatak pušten u Nacionalni park Fruška gora.

Ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov rekao da je najviše bilo češljugara (26 primeraka) i zimovki (20), kao i čižaka (8), šumskih ševa (6), crnoglavih grmuša (6), običnih zeba (4), zelentarki (3), strnadica žutovoljki (2), poljskih ševa (2), konopljarki (2) i po jedan primerak kosa, crnogrle strnadice i žutarice.

U saopštenju se precizira da su pokušaja prodaje divljih strogo zaštićenih vrsta ptica registrovani na prodajnoj berzi koja se dešavala na marginama izložbe u Pančevu.

Uz asistenciju pančevačke policije, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Lidija Hornjik identifikovala je osobu iz Kruševca koja je pokušala trgovinu strogo zaštićenim pticama.

Nekoliko drugih osoba koje su pokušala da učine isti prekršaj pobeglo je u metežu manifestacije, ostavivši za sobom ptice u kavezima i kutijama. Protiv osumnjičenih za trgovinu strogo zaštićenim vrstama biće pokrenut postupak pred nadležnim sudom u Pančevu.

Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić upozorio je da se divlje ptice hvataju mrežma i klopkama u periodu seobe i zimovanja, drže u kavezima i prodaju na berzama koje po pravilu idu uz izložbe životinja, uglavnom zimi.

Istaknuto je da se radi u izrabljivanju biodiverziteta, naročito ukorenjenom u pojedinim delovima Srbije, ali i o dobro organizovanoj mreži trgovine strogo zaštićenim vrstama.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje mobilne straže na svakoj berzi sitnih životinja i želi da pomogne policiji i službama zaštite prirode da se osobama koje čine ove prekršaje stane na put. Hvatanje i držanje, kao i trgovina divljim strogo zaštićenim vrstama zabranjeni su Zakonom o zaštiti prirode.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju da u predstojećoj prolećnoj seobi ptica uživa u prirodi i aktivno učestvuje u zaštiti njihovih staništa. Slučajeve pokušaja držanja i prodaje divljih ptica treba prijaviti policiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track