TUŽILAŠTVO: Podignuta optužnica protiv Slobodana Šćekića za krađu zemljišta!

Sudiće mu se u odsustvu

TUŽILAŠTVO: Podignuta optužnica protiv Slobodana Šćekića za krađu zemljišta!

Crna Hronika -
Slobodan Šćekić, vlasnik i direktor AD „Sloga“ iz Kaća, osumnjičen je za nelegalno prisvajanje 301 hektara državnog zemljišta, koje nije bilo predmet privatizacije

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon sprovedene istrage, 21. februara 2014. godine podiglo optužnicu protiv Slobodana Šćekića i još jedanaest okrivljenih zbog opravdane sumnje da su u periodu od 1. juna 2006. do 14. decembra 2010. godine izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja iz čl 359 stav 3 u vezi stava 1 KZ.

Reč je o Bratislavu Uzelcu (sudskom veštaku), Jasmini Nikolić (članu Nadzornog odbora AD „Sloga Kać“, Danetu Čankoviću (v. d. direktoru u AD „Sloga Kać“), Milutinu Žderu (zameniku direktora Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad), Stevanu Borušu (savetniku za Upravni nadzor Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad), Nemanji Novakovu (referentu za unos podataka Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad), Nikoli Jakšiću (državnom službeniku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), Mirjani Milošević (predsedniku Komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i pravima na njima za katastarsku opštinu Novi Sad, 3), Svetlani Oluški (članu iste Komisije i referentu u nekadašnjem opštinskom sudu u Novom Sadu), Aci Ilievskom (savetniku u Republičkom javnom pravobranilaštvu u Odeljenju Novi Sad) i Jovanu Vladisavljevu (isnpektoru u sektoru za stručni nadzor Republičkog geodetskog zavoda).

Šćekiću, koji se nalazi u bekstvu, optužnicom se stavlja na teret da je kao vlasnik preduzeća AD „Sloga Kać“, nakon privatizacije ovog preduzeća 16. juna 2005. godine isplanirao, organizovao i sproveo aktivnosti vezane za neosnovanu uknjižbu prava svojine na zemljištu u KO Novi Sad 3, u površini od 301 hektar i 86 ari, u korist AD „Sloga Kać“, ukupne vrednosti od 434.315.616,11 dinara, iako se radilo o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini koje nije bilo predmet privatizacije po ugovoru zaključenom sa Agencijom za privatizaciju Republike Srbije, a da su mu to omogućili zaposleni u RGZ Službi za katastar nepokretnosti Novi Sad kao i savetnik u RJP Novi Sad.

Naime, postoji opravdana sumnja da je Šćekić preko Daneta Čankovića i Jasmine Nikolić, odgovornih lica u AD „Sloga Kać“, podstrekao službena lica u pomenutim državnim organima da nakon sprovedenog postupka razgraničenja društvene i državne svojine na poljoprivrednom zemljištu koje je koristila DP „Sloga Kać“ obavljenog u toku pripreme za postupak privatizacije, na istom zemljištu neosnovano sprovedu novi postupak razgraničenja u kome su, pored zemljišta stečenog u postupku privatizacije, priznali pravo svojine na 301 hektar i 86 ari za koje je 2004. godine utvrđeno da je u državnoj svojini i iz tih razloga nije bilo obuhvaćeno postupkom privatizacije DP „Sloga Kać“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo da se Šćekiću sudi u odsustvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja