ŽUTA KUĆA: Hašim Tači saslušan u vezi s trgovinom organima
Foto: Fonet

Izveštaj Dika Martija

ŽUTA KUĆA: Hašim Tači saslušan u vezi s trgovinom organima

Crna Hronika -
Tužilac Klint Vilijamson ispitao je Tačija u svojstvu subjekta istrage

PRIŠTINA - Tužilac Specijalne istrage Klint Vilijamson ispitivao je premijera Kosova Hasim Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izveštaja Dika Martija.

Tužilac Vilijamson je obavio razgovor sa premijerom Tačijem u svojstvu subjekta istrage.

Premijera Tačija juče je u njegovoj kancelariji ispitivao tužilac koji istražuje zločine koji su sadržani u izvestaju Dika Martija.Šef kosovske vlade nije se sastao s Vilijamsonom u svojstvu premijera Kosova, nego kao subjekt istrage koju radi tužilac. Isti izvori kažu da to što je Tači ispitivan i dalje ne znači da će protiv njega biti podignuta optužnica.

Tuzilac Vilijamson nema mandat da odlučuje o osnivanju Evropskog tribunala, koji se trazi EU, a koji bi se bavio zločinima koje je počinio OVK. "Njegov mandat je da istražuje, a ne da odlučuje o budućim procedurama koje će proslediti kako bi se procesuirao određeni predmet", kazao je jedan visoki zvaničnik koji je upoznat sa procesom osnivanja Evropskog tribunala. Listu je potvrđeno da do juna treba da se formira tribunal.

U saopštenju posle susreta sa Vilijamsonom, zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuči je ponovio stav da svaki eventualni sudski proces treba se obavi na teritoriji Kosova.

U saopštenju Specijalnih snaga za istragu - poznatih kao SITF, kaže se da je tužilac boravio u Prištinu 10. i 11. marta."Tužilac je ponovio da je odlučan da uradi punu istragu da bi otkrio istinu o veoma ozbiljnim sumnjama o zločinima koje se opisuju u izveštaju Saveta Evrope", stoji u saopštenju. Tokom boravka Vilijamson se sastao i sa šefom Unmika Farid Zarifom, šefom misije EU za Kosovo Samuelom Zbogarom i šefom Euleksa Borhardom.

Dik Marti
Dik Marti

Klint Vilijamson
Klint Vilijamson

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track