Đilasova kontejnerska mafija: Ukrali 169 miliona od naroda na aferi kontejneri!
Foto: Dado Đilas

KUrir bio u pravu

Đilasova kontejnerska mafija: Ukrali 169 miliona od naroda na aferi kontejneri!

Crna Hronika -
Oni su uhapšeni zbog sumnje da su kao odgovorna lica u vezi kupovine podzemnih kontejnera oštetili državu za 169 miliona dinara od kojih su 63 miliona pribavili preduzeću "Blok"

BEOGRAD - Kurir bio u pravu.

Beogradska policija uhapsila je danas bivšeg generalnog direktora JKP "Gradska čistoća" Aleksandra Stamenkovića, Bojana Anđelkovića referenta plana i analitike Mirjanu Ivanović, rukovodioca službe za javne nabavke, Živka Radojičića, radnika firme "Blagojevica" i Dušana Mandrapa direktora firme "Blok".

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su kao odgovorna lica u vezi kupovine podzemnih kontejnera oštetili državu za 169 miliona dinara od kojih su 63 miliona pribavili preduzeću "Blok".

Svi uhapšeni trenutno se nalaze u beogradskoj policiji i kako saznajemo biće zadržani. Inače, kako saznajemo, na spisku osumnjičenih su još dve žene koje će zbog bolesti iskaz kod tužioca dati sutra.

Podsetimo , Kurir je već pisao (7.02.2013) da, podzemni kontejneri ugrađeni u Beogradu nemaju antikorozivnu zaštitu, a „Gradska čistoća“, čiji je direktor bio Aleksandar Stamenković, visoki funkcioner Demokratske stranke, platila ih je šest miliona evra, saznaje Kurir. To je možda i jedan od razloga zbog čega se češće kvare, pa je Gradska uprava Beograda na ime popravke već morala da izdvoji skoro osam miliona dinara.Glavni grad je, kako je naš list pisao, posao nabavke 1.800 kontejnera u septembru 2011. nezakonito dodelio konzorcijumu firmi „Blagojevica“ iz Mladenovca i „Blok“ iz Beograda.- Podzemni kontejneri nemaju antikorozivnu zaštitu, a slabo i dihtuju pa voda ulazi u njih zbog čega se kvare, i moraće ranije da budu zamenjeni. Grad će imati veće troškove popravke i mnogo ranije će morati da nabavi nove - kaže sagovornik Kurira, koji je želeo da ostane anoniman.Osim toga, novi kontejneri propuštaju vodu, zbog čega su podložniji kvarovima. Grad je inače samo u 2012, prvoj godini korišćenja kontejnera, na ime servisiranja platio 4,7 miliona dinara, a za popravku i zamenu elemenata kontejnera još 3,2 miliona dinara.

Poslove servisiranja i popravki dobio je isti konzorcijum koji je i isporučio kontejnere. Konzorcijum koji je prava enigma.U Agenciji za privredne registre firme „Blok“ i „Blagojevica“ vode se na istoj adresi - Savića mlin 2a u Mladenovcu. Kurir je pozvao broj telefona registrovan na ovoj adresi i dobio sledeći odgovor:- „Blagojevica“ nije faktički ovde, ona je tu samo na papiru. Nema nikog od zaposlenih koga bih mogla da vam dam - rekla je žena koja se javila na telefon.I u predstavništvu „Blagojevice“ u Beogradu, čiji telefoni su na njihovom zvaničnom sajtu, slična je situacija. Žena koja nam se javila prvo je rekla da smo dobili „Blagojevicu“ i da su svi na terenu. Tražili smo kontakt nekog od nadležnih ili mejl da pošaljemo pitanja, a ona je odgovorila da ne može da nam da jer imaju problema s novinarima i dodala da ne radi u „Blagojevici“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja