Najnovije vesti

VELJOVIĆ: Ubistvo Radeta Rakonjca bila je poruka!
Foto: Marina Lopičić

Policijska akcija će biti šireg i trajnijeg karaktera

VELJOVIĆ: Ubistvo Radeta Rakonjca bila je poruka!

Crna Hronika
Ovo je planirano ubistvo, ima neki svoj cilj i nama je jasno šta je cilj i motiv, ne želimo to da prepustimo slučaju", rekao je Veljović

BEOGRAD - Ubistvom Radeta Rakonjca, bivšeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana, šalje se određena poruka i nije isključeno da će biti pokušaja osvete, izjavio je danas direktor srpske policije Milorad Veljović.On je naglasio da će policija učiniti sve da do toga ne dođe i dodao da se moraju preduzeti maksimalne mere da se to ubistvo što pre reši.

 

"Ovo ubistvo nije obično, nego ubistvo koje šalje neku drugu poruku i mi smo svesni tih činjenica. Ovo je planirano ubistvo, ima neki svoj cilj i nama je jasno šta je cilj i motiv, ne želimo to da prepustimo slučaju", rekao je Veljović posle sastanka sa kolegama iz Republike Srpske i Crne Gore.

 

Prema oceni Veljovića, kroz taj sastanak i rad potvrđeno je da ipak preventivno delovanje mora biti prevasnodno, jer nije za "neočekivati da može da dođe i do drugih ubistava".

 

Policija garantuje bezbednost svakom građaninu, naglasio je Veljović i dodao da je siguran da policija svoj posao odrađuje u skladu sa zakonom i da u poptunosti kontroliše situaciju.Prema njegovim rečima, sva takva krivična dela nisu vezana samo za teritoriju jedne države, nego i šire, i zbog toga se i smatra da je ta poruka i veliko upozorenje policiji.

 

Veljović je, međutim, naglasio da se neće stati samo na onome što je do sada preduzeto u vezi sa ubistvom Rakonjca, već da će policijske akcije biti šire i trajnog karaktera.

 

Uz napomenu da su danas na sastanku došli do određenih novih saznanja i činjenica kroz razmenu inofrmacija, Veljović je najavio da će ta saradnja biti nastavljena vrlo intenzivno.Veljović je podsetio da je prošle godine sa kolegom iz Crne Gore Slavkom Stojanovićem potpisao sporazum o formiranju zajedničkih timova i dodao da je još jednom konstatovano da će aktivnosti timova narednih dana biti pojačane i da će oni raditi na akcijama koja će biti trajnog karaktera.

 

"Neće biti granica ni prepreka, to važi i za kolege iz RS, želimo da zajedničkim radom doprinesemo tome da nijedan kriminalac na području Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i šire, ne može biti bezbedan", istakao je Veljović.On je naglasio da se to pre svega temelji na činjenici da će policijska saradnja, ako funkcioniše kako treba a, kako je istakao, funkcioniše na izuzetnom nivou, dati razultate i da se mogu sa uspehom rezrešavati i najteži slučajevi.

 

Direktor srpske policije takođ

e smatra da ubistvo, kakvo je ubistvo Rakonjca, podrazumeva određenu destabilizaciju, ali i da ti kriminalni klanovi koji su ga izveli, šalju jedni drugima poruku i da policija ne sme da dozvoli da oni i njihovi "logističari" preuzmu primat u odnosu na bilo koju državu ili policiju.

 

"Moramo dokazati da država funkcioniše u tom delu i da pošaljemo poruku građanima i Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i šire da je ovo područje bezbedno i da njihove policije moraju biti faktor stabilnosti na ovom području. Bitno je i to da nema prepreka u saradnji policija i da pošaljemo poruku javnosti da nema mesta gde će se bilo koji kriminalac skloniti, a da ga bilo koja policija ili država zaštiti", rekao je Veljović.

 

Ukazujući da jedno ubistvo u Beogradu sigurno ima reperkusije u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj, Veljović je naglasio da policija to neće dozvoliti, ali ipak nije mogao da isključi mogućnost da dođe do određenih likvidacija."Takođe je činjenica da smo mi kao policija spremni i da ćemo odgovoriti na svaki takav atak", dodao je on.Načelnik policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić saglasan je da se ubistvo Rakonjca "ne tiče samo Beograda i Srbije".

 

On je podsetio da kriminalci i organizovane kriminalne grupe nemaju granice, a da je sastanak sa čelnim ljudima policije Srbije, Crne Gore i RS pokazao da policija ide u korak sa tim vremenom i da će preduzeti sve da to spreči i da krivično delo teškog ubistva rasvetli.

 


 

"Pokazali smo da ni mi nećemo poznavati nikave granice, da su određeni protokoli i saradnje na najvišem nivou i da ćemo vrlo brzo saopštiti javnosti ko su nalagodavci i izvršioci tog krivičnog dela", dodao je Milić.

 

Na pitanje kako on vidi to što se ubistvo desilo u sred dana, u širem centru Beograda, Milić kaže da to ukazuje na motiv i dodaje da se intenzivno radi na utvrđivanju svih realnih činjenica i dokaza.

 

Načelnik Uprave kriminalističke policije Kriminalistička uprava za grad Beograd Nebojša Marković dodao je da to može da se veže za ustaljene navike ubijenog.

 

"Pokojnik je imao navike, ustaljen ritam i u to vreme obično je boravio u tom kafiću. Verovatno je bio praćen prethodnih dana, možda i nedelju dana, tako da je ubistvo precizno isplanirano - navika se zna i on je definitivno bio tu", dodao je Marković.

 

O utvrđivanju svih značajnih činjenica u vezi sa ubistvom Rakonjca govorio je i načelnik kriminalističke policije Srbije Rodoljub Milović, koji je rekao da ono nije samo problem beogradske i srpske policije već i kolega iz Crne Gore i RS.Rakonjac je ubijen 2. aprila u kafiću u Zvečanskoj ulici, u Beogradu.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...