UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Radonjiću i Romiću još dva meseca pritvora!
Foto: Zorana Jevtić

Apelacioni sud

UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Radonjiću i Romiću još dva meseca pritvora!

Crna Hronika -
Po odluci koju je saopštio Apelacioni sud pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću može trajati najduže do 13. juna

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu produžio je za još dva meseca pritvor dvojici bivših pripadnika Države bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću osumnjičenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u Beogradu.

U saopštenju Apelacionog suda se precizira da im po ovoj odluci pritvor može trajati najduže do 13. juna.Oni su uhapšeni 13. januara kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njih kao i protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, kao i pripadnika službe Miroslava Kuraka.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Apelacioni sud je ukazao da je Radonjiću i Romiću produžio pritvor jer i dalje postoji opasnost od bekstva, kao i da bi mogli ometati krivični postupak vršenjem uticaja na svedoke.Pored toga, prema stavu suda, način izvršenja dela i težina posledice su dovele do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

U prilog tom zaključku sud podseća da je krivično delo izvršeno pre 15 godina, da u međuvremenu nisu bili otkriveni izršioci, zatim da se radi o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije koje je po svom načinu izvršenja svih proteklih godina izazivalo veliku medijsku pažnju, naročito intenziviranu poslednjih nekoliko meseci.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je je juče da se istraga bliži kraju, posle čega će biti doneta odluka o optužnici.Danas je 15 godina od ubistva osnivaca, vlasnika i urednika "Dnevnog telegrafa".Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.Na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track