Najnovije vesti

PRE ISTEKA ROKA: Jasna Matić, Laganin, Janković i Vesna Perić pušteni iz pritvora!

Afera u SIEPI

PRE ISTEKA ROKA: Jasna Matić, Laganin, Janković i Vesna Perić pušteni iz pritvora!

Crna Hronika
Pritvor Jasni Matić i još troje funkcionera SIEPA ukinut je pošto je tužilaštvo saslušalo sve svedoke u istrazi o malverzaciji u Agenciji za strana ulaganja s čime je prestala potreba da oni budu u pritvoru

BEOGRAD - Jasni Matić, Božidaru Laganinu Vesni Perić i Bojanu Janković bivšim funkcionerima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza ( SIEPA) ukinut je danas pritvor i oni su posle nešto manje od mesec dana pušteni na slobodu.

Njima je pritvor ukinut posle saslušanja svih ključnih svedoka u istrazi o malverzacijama u SIEPI koje je završeno u ponedeljak, a na koje su mogli da utiču četvoro osumnjičenih. Pritvor funkcionerima SIEPA ukinut je desetak dana ranije od isteka zakonskog roka o pritvoru.

Portparol Specijalnog suda Dušica Ristić rekla je da je Matićki i još troje njenih saradnika pritvor bio određen zbog opasnosti od uticaja na svedoke, ali pošto su tokom istrage ispitani svi svedoci, prestali su zakonski razlozi za pritvor.  Zbog toga im je sudija za prethodni postupak ukinuo pritvor i pustio ih da se brane sa slobode, navela je Ristić.

Naime pritvor Jasni Matić kao i za još troje rukovodilaca SIEPA Božidaru Laganinu, Vesni Perić i Bojanu Jankoviću 27. marta ove godine pritvor od 30 dana odredio je sudija za prethodni postupak  jer bi, kako su tada rekli, boravkom na slobodi mogli da utiču na predložene svedoke.

Tužilaštvo je protiv Jasne Matić, Božidara Laganina Vesne Perić i Bojana Jankovića nakon saslušanja pokrenulo istragu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Krivičnom prijavom Uprave kriminalističke policije na teret stavlja zloupotreba službenog položaja u SIEPA, jer su od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o daljim koracima u tom postupku.

Policija je saopštila da su kršeći nekoliko zakona, osumnjičeni zaključivali fiktivne ugovore između zaposlenih u SIEPA kao fizičkih lica i Agencije, koji se odnose na poslove koji su bili u opisu poslova zaposlenih u Agenciji.

Na taj način, sredstva iz budžeta bila su korišćena za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima.Budžet je time oštećen za 119.609.216,16 dinara, sebi i drugim fizičkim licima pribavili su protivpravnu imovinsku korist od 91.964.865 dinara, dok razlika od 27.644.351,16 dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu.

Jasna Matić bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do maja 2007. godine, Vesna Perić od maja 2007. do juna 2010. godine, Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mestu direktora bio je od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matićeva je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus. Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...