UŽAS: Obesila se kraj groba patrijarha
Foto: Zorana Jevtić

Monahinja nađena mrtva u manastiru Rakovica

UŽAS: Obesila se kraj groba patrijarha

Crna Hronika -
Pretpostavlja se da su psihički problemi motiv zbog kojeg se juče ubila monahinja Milena Ilić (52)

BEOGRAD - Digla ruku na sebe.Milena Ilić (52), monahinja manastira Rakovica, u kojem je sahranjen patrijarh Pavle, obesila se juče u prostorijama manastira! Milenino telo nađeno je oko 9.20 sati, a kako saznajemo, ona se obesila u svojoj sobi u delu manastira u kojem borave monahinje.Čekala molitvu- Telo su našle druge monahinje kada su se vratile sa jutarnje molitve, pa se pretpostavlja da je Milena iskoristila priliku da digne ruku na sebe kada je ostala sama. Žene su se veoma uznemirile kada su videle potresan prizor. Odmah su obavestile igumaniju i policiju, koja je obavila uviđaj - kaže naš izvor.Milena Ilić je, kako saznajemo, u manastiru Rakovica boravila duže od deset godina.

- Pre nego što se zamonašila, ona je radila kao medicinska sestra u Novom Sadu. Bila je divna žena i brinula je o zdravlju ostalih monahinja. Kada god bi se neka od njih požalila na neki zdravstveni problem, Milena bi je posavetovala šta da radi i pružila joj pomoć koliko je mogla - kaže jedna Milenina poznanica i dodaje da je Milena poreklom iz Bosne, gde joj žive majka i sestra.U manastiru Rakovica juče niko nije želeo da priča o Mileninom samoubistvu. Iako su monahinje obavljale uobičajene aktivnosti, neke od njih su bile uplakane i vidno uzrujane.Zakazano lečenje- Milena je u poslednje vreme bila potištena i tužna, kao da je zapala u depresiju. Imala je psihičkih problema, ali nije bila agresivna, niti bilo šta slično, jednostavno više nije bila vedra i raspoložena. Znam da se obraćala lekarima za pomoć, a trebalo je da 5. maja ode na lečenje u jednu psihijatrijsku ustanovu. Verovatno ju je nešto tištilo i na kraju je navelo da učini sebi zlo - kazala je jedna od monahinja, koja je želela da ostane anonimna.

Slično u Šabačkoj KameniciPOP SE OBESIO U DVORIŠTUSlična tragedija desila se u januaru kod Koceljeve, kada se Sreten Nikolić (35), sveštenik Hrama Svetog velikomučenika Georgija u selu Šabačka Kamenica, obesio u šupi u dvorištu crkve. Sveštenik je ostavio oproštajno pismo u kojem je napisao: „Molite se bogu za mene“. Iza sebe ostavio je suprugu i dva maloletna sina.

Istorija svetinjeMANASTIR SAGRAĐEN PRE OSAM VEKOVAManastir Rakovica je posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu, a njegov nastanak vezuje se za vreme vladavine kraljeva Dragutina i Milutina s kraja 13. i početka 14. veka. Tokom istorije manastir je nekoliko puta uništavan i obnavljan. U manastiru je sahranjen sin Miloša Obrenovića Todor, a pored još nekih članova porodice Obrenović, u manastiru je sahranjen i Vasa Čarapić, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka. Bivši srpski patrijarh Dimitrije je sahranjen u ovom manastiru 1930, a bivši srpski patrijarh Pavle je takođe sahranjen u ovom manastiru, po svojoj izričitoj želji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja