Najnovije vesti

AFERA GALENIKA: Potvrđena optužnica za malverzacije
Foto: Kurir

Apelacioni sud doneo odluku

AFERA GALENIKA: Potvrđena optužnica za malverzacije

Crna Hronika
22:52h
Po nalazu Apelacionog suda pravilna je ocena prvostepenog suda da postoji opravdana sumnja, koja omogućava podizanje optužbe protiv bivšeg generalnog direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića i još devet osumnjičenih za nanošenje štete kompaniji Galenika u iznosu od 900 miliona dinara

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg generalnog direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića i još devet osumnjičenih za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara.

Tom odlukom suda, optužnica je postala pravosnažna, pošto su odbijene žalbe odbrane izjavljane na rešenje Specijalnog suda o potvrđivanju, tako da se uskoro očekuje zakazivanje pripremnog ročišta, pa početak suđenja.

Po nalazu Apelacionog suda pravilna je ocena prvostepenog suda da postoji opravdana sumnja, koja omogućava podizanje optužbe u odnosu na okrivljene, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

Krajem januara ove godine Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Ognjenovića i još devet osumnjičenih za nanošenje štete tom preduzeću za više od 900 miliona dinara.

Optužnica pored Ognjanovića tereti nekadašnjeg direktora "Velefarma" Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora "Farmatrejda" Radoslava Sekulića, saopšteno je iz tužilaštva.Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje "Pavlović" Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Optužnica je protiv osam okrivljenih podignuta zbog sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.Birmančeviću je stavljeno na teret krivično delo falsifikovanje službene isprave, a Vladoviću i krivično delo poreska utaja.Ognjenoviću, Vučićevicu i Sekuliću stavlja se na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009. godine, iskorišćavanjem svojih položaja odgovornog lica i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Pharmatrade“ sa Maršalskih ostrva u iznosu od 4.990.000 eura odnosno 434.506.745,00 dinara i pricinili štetu AD „Galenika“ u iznosu od 5.224.383 evra odnosno 594.107.953,31 dinara.

Ognjenović i Jeremić se terete da su u periodu od aprila 2009. do kraja decembra 2010. godine iskorišćavanjem svojih ovlašcenja na štetu „Galenike“ pribavili protivpravnu imovinsku korist zanatskoj radnji i umetnickoj livnici „Jeremić“ iz Vrčina u iznosu od 140.184.493,11 dinara prilikom nabavke skulptura, a zanatskoj radnji Pavlović za izradu postamenata za navedene skulpture u iznosu od 4.286.648,03 dinara.

Takođe, optužnicom se okrivljenima Ognjenoviću, Orliću, Jovoviću, Prici i Vladoviću stavlja na teret da su od marta 2010. do kraja februara 2011. godine iskorišćavanjem ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist privrednim društvima „Pharmanari“ doo iz Novog Sada, „Unihemkom pharm“ iz Podgorice i „Unihemkom pharm“ iz Brčkog u iznosu od 80.249.904.962,49 dinara, oštetili "Galeniku" u iznosu od 161.786.952,45 dinara.Istraga je u slučaju Galenika proširena u septembru za nova krivična dela i druga lica, pored Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.Istraga je u septembru obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća "BG Farm" Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

Ovi osumnjičeni se terete da su u saradnji sa Ognjenovićem zloupotrebama oštetili "Galeniku"" za oko 3. 375.152.000 dinara, a privrednom društvu BG „Farm" pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 2.326.470.000 dinara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...