POLICIJA HAPSI U FONDU PIO: 6 privedenih zbog lažnih penzija, za jednim se traga!
Foto: Glas

Zloupotreba službenog položaja

POLICIJA HAPSI U FONDU PIO: 6 privedenih zbog lažnih penzija, za jednim se traga!

Crna Hronika -
Osumnjičeni oštetili Fond za 70 miliona dinara. Pronalazili osobe kojima je nedostajao određeni period radnog staža za sticanje prava na starosnu penziju, a kojima je, za novčani iznos od 350-700 evra po godini staža, u matičnu evidenciju Fonda upisivan fiktivni radni staž

BEOGRAD - Sedam osoba privedeno je danas zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili PIO Fond za 70 miliona dinara. Pripadnici Uprave kriminalističke policije osumnjičene privode u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Naime, u nastavku akcije na suzbijanju korupcije, policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Republičkim fondom za penzijsko i inavlidsko osiguranje, lišili su slobode organizatora i šest članova organizovane kriminalne grupe sa teritorije grada Beograda, i to:1. Ivana Đinđića (1964), organizatora kriminalne grupe i bivšeg radnika Republičkog fonda za penzijsko i inavlidsko osiguranje, Filijale u Beogradu koji je radio na poslovima kontrole plaćenih doprinosa i utvrđenog radnog staža osiguranika kod poslodavaca;2. Željka Antulova (1950), referenta u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, Filijali za grad Beograd, koji radi na poslovima unosa podataka u matičnu evidenciju;3. Predraga Dejanovića (1949) posrednika ,4. Zoricu Odović-Stamenković (1954) posrednika ,5. Dejana Filipovića (1980) posrednika, i 6. Sredoja Mirkovića (1947) posrednika, dok se za 7. Aleksandrom Stojkovićem (1947), vlasnikom preduzeća "Vadess" i posrednikom u pronalaženju lica, traga zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346 stav 2 i stav 4 KZ i zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 st.3 KZ.

Osumnjičeni Ivan Đinđić je u vremenskom periodu od 2007. godine do danas, radi neposrednog pribavljanja imovinske koristi, organizovao kriminalnu grupu koju čine napred navedeni članovi a koja se bavila pronalaženjem lica kojima je nedostajao određeni period radnog staža za sticanje prava na korišćenje starosne penzije, kojima je, za novčani iznos od 350-700 evra po godini staža, u matičnu evidenciju Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko isiguranje, upisan fiktivni radni staž navodno ostvaren kod poslodavaca "Beogradski vodovod i kanalizacija", "Elektrodistribucija Beograd", "Vadess", Zavod za transfuziju krvi" i dr., iako je proverama utvrđeno da ta lica nikad nisu bila zaposlena kod tih poslodavaca.

Osiguranici koji su stekli pravo na penziju na napred opisan način (57), su do sada pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.758.305,35 dinara, dok je budžet Republike Srbije, tj. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, oštećen za navedeni iznos kao i za iznos plaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje od 7.473.271,56 dinara, što daje ukupan iznos pričinjene štete od 68.231.576,91 dinara, dok su organizator sa članovima grupe sebi do sada pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 125.000 eura.Policijski službenici Uprave kriminalističke policije nastavljaju rad na prikupljanju podataka koji se odnose na identifikaciju svih lica koja su ostvarila prava na penziju po osnovu upisanog fiktivnog radnog staža kao i na utvrđivanju celokupne protivpravne imovinske koristi odnosno štete po budžet Republike Srbije.Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, radi saslušanja biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Radisavljević: PIO fond oštećen za 70 miliona dinara

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je danas da je policija privela šest osoba zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe omogućili većem broju lica da od 2007. do 2014. ostvare pravo na starsonu penziju i tako oštetili PIO fond za 70 miliona dinara.

Radisavljević je rekao da je policija protiv svih osumnjičenih podnela krivične prijava i da su po nalogu tužilaštva doneta rešenja o njihovom zadržavanju.

"Prema navodima krivične prijave, postoji sumnja da su ova lica sačinjavanjem flasifikovane dokumentacije i unošenjem neistinitih podataka o ostvarenom radnom stažu i stažu osiguranja u matične evidenciju PIO fonda omogućili većem broju lica da na nezakonit način ostvare pravo na starosnu penziju", rekao je tužilac.

Radisavljević je objasnio da je policija do sada obradila 58 pojedinčanih slučajeva, za koje "postoje osnovi sumnje da je došlo do nezakonite isplate penzije u iznosu od oko 62 miliona dinara, a da je istovremeno PIO fond oštećen za oko 70 miliona dinara".

"Pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, za sebe ostvarili imovinsku korist napalaćujući svoje usluge u iznosu od najmanje 113.000 evra i 3,3 miliona dinara", rekao je Radisavljević.

On je kazao da policija analizara još oko 250 sličnih predmeta za koje postoje indicije da je i u njima došlo do nezakonitog priznanja prava na starosnu penziju i ispalate starosne penzije i da je zapravo na ovaj način budžet PIO fonda i to filijala Beograd oštećena za preko tri miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track