APELACIONI: Potvrđena optužnica protiv Brežančića i Janića!
Foto: Kurir

Odbijene žalbe branioca

APELACIONI: Potvrđena optužnica protiv Brežančića i Janića!

Crna Hronika -
Tom odlukom, optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal je postala pravosnažna i uskoro bi trebalo da im bude zakazano suđenje

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv vlasnika preduzeća "MB Gas oil" Mileta Brežančića i nekadašnjeg pomoćnika ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Nebojše Janića.

Tom odlukom, optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal je postala pravosnažna i uskoro bi trebalo da im bude zakazano suđenje.

Apelacioni sud je odbio žalbe branilaca optužnih i potvrdio rešenje Specijalnog suda o potvrđivanju optužnice kojom se Brežančić i Janjić terete za primanje i davanje mita i zloupotrebu službenog položaj, a u vezi sa izgradnjom Brežančićevog preduzeća na zemljištu šećerane "Dimitirje Tucović" koje je u državnom vlasništvu.

Po nalaženju Apelacionog suda, pravilno je veće prvostepenog suda našlo da dokazi prilkupljeni tokom predistražnog i istražnog postupka daju osnova za zaključak da su okrivlejni opravdano sumnjivi za dela koja su predmet optužbe, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

Prikupljenim dokazima sumnja da su Janjić i Brežančić učinili krivična dela koja su im optužnicom stavljena na teret podignuta je na nivo opravdane sumnje, a što je neophodan uslov za podizanje optužnice, pri čemu će utvrđivanje i ocena činjeničnog stanja biti vršena od strane suda u presudi na osnovu izvedenih dokaza u fazi glavnog pretresa, smatra Apelacioni sud.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 29. januara optužnicu, jer sumnja da su krivična dela izvršili u vezi sa izdavanjem urbanističkih dozvola za izgradnju pristana, pretakališta, gasovoda i skladišta za Brežančićevo preduzeće MB Gasna zemljištu šećerane "Dimitirje Tucović" koje je u državnom vlasništvu.

Brežančića tereti da je dao mito od 2.000 evra Janjiću da bi mu izdao upotrebnu dozvolu za ceo objekat i sticanje prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta od 1 hektara 41 ar i 91 metar kvadratni na zemljištu šećerane.

Vrednost objekta za koje je nezakonito izdata građevinska i upotrebna dozvola je 12.206.411 evra.Zbog ove istrage, Janić je bio uhapšen 2. oktobra prošle godine i proveo je nešto više od mesec dana u pritvoru, a Brežančić mesec i 10 dana.

Nebojša Janjić bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.

Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam i komunalno uređenje.

U oktobru 2012. godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor, a zimus je podiglo optužnicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track