Najnovije vesti

SUĐENJE RATKU MLADIĆU: Svedok negirao da je VRS terorisala civile u Sarajevu!
Foto: AP/Arhivska Fotografija

Haški tribunal

SUĐENJE RATKU MLADIĆU: Svedok negirao da je VRS terorisala civile u Sarajevu!

Crna Hronika
Svedok je precizirao je da je Armija BiH često pucala iz blizine civilnih objekata i položaja Unprofora da bi isprovocirala odgovor VRS po njima. Muslimanske snage, pored toga, koristile su škole za proizvodnju municije

HAG - Svedok odbrane Nikola Mijatović izjavio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da niko u Vojsci Republike Srpske, tokom rata u BiH, nije imao nameru da teroriše stanovništvo u Sarajevu, što se tvrdi u optužnici.

Po optužnici protiv Mladića (71), VRS je, pod njegovom komandom, civile u Sarajevu terorisala kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95. godine. Mijatović koji je bio zamenik komandanta Ilidžanske brigade VRS, ponovio je iskaz prethodnih svedoka da je ta vojska isključivo uzvraćala na vatru muslimanskih snaga koja je dolazila iz grada.

Kako je izjavio, na snazi je bilo stalno naređenje da VRS poštuje Ženevske konvencije. Svedok je precizirao je da je Armija BiH često pucala iz blizine civilnih objekata i položaja Unprofora da bi isprovocirala odgovor VRS po njima. Muslimanske snage, pored toga, koristile su škole za proizvodnju municije.

Osvrćući se na navod optužnice da je VRS civilima u Sarajevu uskraćivala struju i vodu, koristeći to kao sredstvo rata, Mijatović je svedočio da je, u najmanje jednom slučaju, trafo-stanicu na Ilidži artiljerijskom vatrom uništila ABiH, a zatim "lažno optužila Srbe".

"Uz sva naša oruđa bili su posmatrači Unprofora. Mi smo im rekli da njih pitaju da li smo delovali... To je bila jedna u nizu lažnih optužbi muslimanske vojske", rekao je Mijatović. Svedok je potvrdio da je njegova jedinica koristila "modifikovane avio-bombe" usled nedostatka artiljerijske municije, ali je negirao navod optužnice da su te bombe bile potpuno neprecizne i da su nasumce ispaljivane na grad, pri čemu su stradali civili.

Po Mijatoviću, modifikovane bombe bile su precizne, kao navođeni projektili. U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, Mijatović je tvrdio je i da je ABiH odgovorna za više eksplozija u centru Sarajeva, u kojima je stradalo mnogo civila, uključujući i na pijaci Markale.

Identičnu izjavu svedok je ranije dao na odvojenom suđenju ratnom predsedniku RS Radovanu Karadžiću. Optužnice protiv generala Mladića i Karadžića su iste. Sledećeg svedoka Mladićeva odbrana pred sudije će izvesti u ponedeljak, 26. maja.

Bivši komandant VRS optužen je i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...