Tužilac Radisavljević: Saslušanja za Galeniku i u ponedeljak
Foto: Marina Lopičić

Oštetili fabriku za 75 miliona evra

Tužilac Radisavljević: Saslušanja za Galeniku i u ponedeljak

Crna Hronika -
Radisavljević je izjavio da je za sva lica koja su privedena doneto rešenje o zadržavanju, a da će Tužilaštvo odluku o daljem vođenju postupka doneti posle saslušanja i analize same krivične prijave i dokaza koji budu podneti uz krivične prijave

BEOGRAD - U Tužilaštvu za organizovani kriminal i dalje su u toku saslušanja lica koja su u nedelju lišena slobode zbog sumnje da su oštetili "Galeniku" za 75 miliona evra, a njima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Tužilac za orghanizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će saslušanja biti nastavljena i u ponedeljak.

Radisavljević je izjavio da je za sva lica koja su privedena doneto rešenje o zadržavanju, a da će Tužilaštvo odluku o daljem vođenju postupka doneti posle saslušanja i analize same krivične prijave i dokaza koji budu podneti uz krivične prijave.

"Nakon toga ćemo odlučiti da li ima osnova za donošenjem naredbe o sprovođenju istrage", rekao je Radisavljević, dodajući da će potom sudije za prethodni postupak predložiti da se osumnjičenima odredi pritvor ili neka druga mera.

On je podsetio da je u Tužilaštvo za organizovani kriminal UKP priveo osam osumnjičenih koji su jutros lišeni slobode, a radi se o odgovornim licima u "Galenici" i "Velefarmu" i povezanim pravnim licima sa "Velefarmom".

Kako je dodao, protiv svih osam lica policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su od 2008. do kraja 2012. godine, oštetili "Galeniku" za više od 75 miliona evra i za taj iznos pribavili protivpranu imovinsku korist za "Velefarm", "Velefarm holding a.d." i druga povezana pravna lica.

"Kao najznačajnija sporna aktivnost osumnjičenih, u navedenom periodu, označena je prodaja proizvoda, pre svega lekova Galenike Velefarmu. Ta aktivnost je odrađena mimo standardnih procedura koje su postojale u Galenici, a odstupanje od tih procedura tiče se pre svega neadekvatnog obezbeđenja prodate robe i njene naplate", objasnio je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, uočeno je i da je "Galenika" potpuno neosnovano i nepotrebno pristupala dugu "Velefarma", a takođe je detektovana i sporna aktivnost koja se tiče povlačenja menica koje su trebale biti naplaćene za robu koju je "Galenika" prodala "Velefarmu".

Radisavljević je podsetio da je reč o trećem krivičnom postupku pokrenutim u vezi sa poslovanjem "Galenike" i da se ukupno pod krivičnim postupcima nalazi 21 lice.

Prvi krivični postupak koji je pokrenut, rekao je Radisavljević, je u odnosu na 10 osumnjičenih i u fazi je zakazivanja pripremnog ročišta, što znači da je optužnica prošla fazu preispitivanja i da je potvrđena.

Drugi krivični postupak je u fazi istrage, rekao je Radisavljević, koji očekuje da će i ta istraga biti vrlo brzo završena.

"U krivičnim postupcima koji se odnose na Galeniku i odgovorna lica iz Galenike, obuhvaćene su sporne aktivnosti koje su prema sadašnjem stanju stvari uzrokovale ogromnu štetu za Galeniku od preko 100 miliona evra", rekao je Radisavljević.

Završetkom trećeg dela krivičnog postupka, smatra Radisavljević, biće kompletirani rad i policije i tužilaštva u odnosu na sve propuste o nezakonitosti koje su uočene u "Galenici".

On je dodao da je jedan od zadataka istrage da budu istraženi tokovi novca, te da se nadležni trude da detektuju gde je taj novac završio.

"Radi se o izuzetno velikim sumama i čitav naš posao i ceo postupak neće imati pravi rezultat ako ne detektujemo gde je novac završio i ko se njime okoristio, naravno uz primenu svih mera koje imamo na raspolaganju, poput oduzimanje imovine stečene krivičnim delom, pa i oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela", objasnio je Radisavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track