Najnovije vesti

IZNOSI SVOJU ODBRANU: Počelo suđenje vlasniku Elite Intarnacional!

Propala nagodba

IZNOSI SVOJU ODBRANU: Počelo suđenje vlasniku Elite Intarnacional!

Crna Hronika
Nikola Lazić je na suđenje u Viši sud u Beogradu priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, jer je u pritvoru od januara kada je izručen Srbiji iz Italije u kojoj je uhapšen po našoj poternici

BEOGRAD - Suđenje vlasniku firme "Elit internešnl" Nikoli Laziću (60) optuženom za višemilionsku prevaru i oštećenje građana Srbije počelo je danas u Višem sudu u Beogradu čitanjem optužnice, pošto nije došlo do sklapanja sporazuma o priznaju krivice između Lazića i Višeg javnog tužilaštva.

Prethodno je sud okončao pripremno ročište, na kom se iza zatvorenih vrata raspravljalo o nagodbi koju je Lazićeva odbrana ponudila tužilaštvu.

Lazić je na suđenje u Viši sud u Beogradu priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, jer je u pritvoru od januara kada je izručen Srbiji iz Italije u kojoj je uhapšen po našoj poternici.Nakon predstavljanja optužnice, Lazić će izneti svoju odbranu.

U sud je danas došlo dvadesetak oštećenih, koji međutim nisu mogli da prisustvuju suđenju jer će biti saslušani kao svedoci, a sud namerava da sasluša svih 1.780 oštećenih, zbog čega bi ovo suđenje moglo da potraje jako dugo.

Lazić se tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za koju je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.On je bio u bekstvu od početka 2009.

Uhapšen je u Milanu po srpskoj poternici, a italijansko pravosuđe je usvojilo molbu Ministarstva pravde i državne uprave i izručilo ga početkom januara Srbiji.Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je krajem marta 2012. godine optužnicu protiv Lazića kojom ga tereti da je tokom 2008. od 1.600 građana prevarom uzeo više od 35 miliona evra.

Optužnicom se tereti da je u prostorijama svog preduzeća u Nušićevoj ulici u Beogradu od 20. juna do 29. decembra 2008. godine zaključio 1.785 ugovora o zajmu sa građanima kojima je obećavao da će im isplatiti mesečnu kamatu od tri odsto.U nekim slučajevima isti građanin je sačinjavao više ugovora.Lazić je optužen jer je poslovnu mogućnost preduzeća registrovanog za obavljanje delatnosti posrednika u saobraćaju, a reklamiranog kao uspešnog u plasiranju kapitala, iskoristio za lične potrebe.

Lazić je 29. decembra 2008. zatvorio preduzeće i postao nedostupan pravosudnim organima, a sumnja se da je sa sobom poneo i novac koji je na prevaru uzeo od građana.Prevareni građani su mahom uplaćivali pojedinačne iznose od 5.000 evra, dok su najviši iznosili 40.000 evra.

Veštačenje koje je završeno u februaru 2012. godine pokazalo je da je ukupan iznos za koji se tereti Lazić - 3.107.233.676 dinara, ili 35.069.921 evro.Oštećeni građani, njih 1.600, formirali su udruženje preko koga su tražili zaštitu svojih prava.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...