DEJAN JEVTIĆ: Nisam pomagao Miškoviću i Đuraškoviću
Foto: Tanjug

Specijalni sud

DEJAN JEVTIĆ: Nisam pomagao Miškoviću i Đuraškoviću

Crna Hronika -
U mojim radnjama nema ničeg nezakonitog, a ni u radnjama drugih optuženih. Kako je tužilac i sama rekla u svim ovim radnjama kada se pojedinačno sagledaju nema ničeg nezakonitog, ali kada se posmatraju zajedno ima. Ali ja nisam učestvovao u tim ranjama i nisam mogao da sagledam”, rekao je Jevtić
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Suđenje vlasniku "Delta Holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća, nastavljeno je izlaganjem odbrane optuženog Dejana Jevtića Specijalnom sudu u Beogradu.

Jevtić, koji je bio predsednik skupštine akcionara PZP Niš, prokurista Đuraškovićevog preduzeća Nibens grupa, istakao je da nije izvršio nijedno krivično delo za koje je optužen, niti da je pomagao Miškovićima i Đuraškoviću da učine bilo koje krivčno delo.

"U mojim radnjama nema ničeg nezakonitog, a ni u radnjama drugih optuženih. Kako je tužilac i sama rekla u svim ovim radnjama kada se pojedinačno sagledaju nema ničeg nezakonitog, ali kada se posmatraju zajedno ima. Ali ja nisam učestvovao u tim radnjama i nisam mogao da sagledam”, rekao je Jevtić po zanimanju advokat.

Izričito je naveo da je uvek postupao kao punomoćnik, advokat svojih klijenata i u njihvom interesu. Jevtić je detaljno negirao optužbe da je na Zorana Kaitovića uticao da započne, a kasnije i obustavi trgovinu akcijama PZP Niš kako bi im povećao vrednost.

"Da je bilo šta nezakonito Beogradska berza bi obustavila trgovinu akcijama i dala brokerskim kućama nalog za dalje postupanje", rekao je poslednji optuženi u ovom postupku tokom izlaganja svoje odbrane.

Suđenje je zakazano i sutra kada se očekuje početak dokaznog postupka.

Miroslav Mišković je odbranu izneo krajem decembra a potom i ostali optuženi.On je položio jemstvo od 12 miliona evra u kešu u zamenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vredne 3,2 miliona evra za odbranu sa slobode.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Žvojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.Svi optuženi su u istrazi kao i na početku sudenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i odredena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja