ZLOČIN U SELU AHMIĆI: Dario Kordić izlazi na slobodu!
Foto: Rojters

Odslužio dve trećine kazne

ZLOČIN U SELU AHMIĆI: Dario Kordić izlazi na slobodu!

Crna Hronika -
Dario Kordić, nekadašnji visoki funkcioner u ratnom periodu Hrvatske Republike Herceg - Bosne napustio je zatvor u gracu i očekuje se da avionom sleti u Zagreb

GRAC - Posle odslužene dve trećine zatvorske kazne po presudi za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni, koju je služio u Grazu, u Austriji, Dario Kordić, nekadašnji visoki funkcioner u ratnom periodu "Hrvatske Republike Herceg - Bosne", danas izlazi na slobodu.

Kordić bi u popodnevnim satima avionom trebao stići na aerodrom u Zagrebu.

Žalbeno veće Haškog tribunala, u presudi objavljenoj 17. decembra 2004. godine, potvrdilo je nalaze prvostepenog veća da je Dario Kordić, “kao visoki političar (u srednjoj Bosni) učestvovao u planiranju vojne operacije i napada na selo Ahmići” u Bosni, te je potvrdio i prvostupenu kaznu od 25 godina zatvora za bivšeg dopredsednika "Herceg - Bosne".

Dario Kordić je oslobođen odgovornosti za zločine na nekoliko lokacija, na primer u Novom Travniku, ali je većina drugih optužbi potvrđena. Među potvrđenim optužbama je i ona kojom se tereti za odgovornost za najteži zločin iz optužnice – napad na selo Ahmići, 16. aprila 1993. Proglašen je krivim za podsticanje i naređivanje sistematskih napada na civile i protivpravnih zatvaranj u nizu drugih mesta srednje Bosne, među kojima u Busovači i na području Kiseljaka.

“Na temelju sveukupnih direktnih i indirektnih dokaza, razumni prosudioci činjenica mogao je zaključiti da je za Kordića napad na Ahmiće i druga sela u Lašvanskoj dolini bio usmeren na etničko čišćenje područja iz strateških razloga”, navelo je Žalbeno veće, koje je zaključilo da je optuženi imao “direktnu nameru” da se izvrše zločini.On je “odobrio opšti plan” napada znajući da će biti ubijani vojno sposobni bošnjački muškarci, proterivani civili i razarane njihove kuće, navodi se u sažetku presude.

“Na osnovu Kordićevog snažnog nacionalističkog stava i njegove želje da se uspostavi suverena hrvatska država unutar teritorije BiH, po svaku cenu, Kordić je posjedovao konkretnu diskriminacijsku namjeru, potrebnu za krivično djelo progona”, naveo je predsedavajući Žalbenog veća Volfgang Šomburg, prilikom objave konačne presude krajem 2004. godine.

Pre konačne presude, Dario Kordić je u pritvoru Haškog tribunala proveo sedam godina i tri meseca i to vreme mu je uračunato u trajanje zatvorske kazne.

Haški sud je, inače, 14. maja 2010. godine, odbacio zahtev Kordića za privremeno oslobađanje nakon što je izdržao polovinu zatvorske kazne.

Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track