UŽASNA TRAGEDIJA: Mališan gledao kako mu kapija ubija brata!
Foto: Kurir štampano

Nezapamćena tuga u čačanskom naselju Prijevor

UŽASNA TRAGEDIJA: Mališan gledao kako mu kapija ubija brata!

Crna Hronika -
Četvorogodišnji Srđan bio nekoliko metara udaljen od metalnih vrata koja su skliznula i nanela smrtonosne povrede malom Bojanu Brkoviću (8)

ČAČAK - Malog Bojana Brkovića (8) iz sela Prijevor u nedelju po podne zgnječila je ulazna kapija u dvorište porodične kuće. Lekari su dali sve od sebe da spasu život detetu, ali je Bojan posle nekoliko sati izdahnuo u bolnici. U porodici Brkovića u Prijevoru juče su vladali muk, tuga i neverica. Roditelji Želimir i Tamara i dalje su u potpunom šoku. Još veći bol osećaju jer mlađem sinu Srđanu (4) ne mogu da kažu da više neće videti brata...Šutirali loptuKako smo saznali juče u Prijevoru, nesrećni Bojan se u noći između subote i nedelje vratio s mora, gde je boravio s decom iz škole. Brat ga je s nestrpljenjem čekao jer je najveći deo vremena provodio s njim u igri.- Sve se odigralo munjevito. Dečaci su bili zajedno u dvorištu, gde su šutirali loptu. Bojan je pritrčao da zatvori kapiju da im lopta ne bi izašla na seoski put. Kako je povukao, tako su klizna vrata izletela iz ležišta i pala na njega. Metalna konstrukcija teška više od 260 kilograma bukvalno je zgnječila dete - pričaju komšije.Jezivi prizor najpre je ugledao dečakov otac Željko, koji je sve vreme bio u blizini dvojice sinova. Pritrčao je i podigao kapiju, a Bojan je u tom trenutku još davao znake života.- Odmah su pozvali Hitnu pomoć, koja je zaista brzo stigla. Lekari Hitne pomoći uspeli su da reanimiraju nesrećnog mališana, ali je Bojan nekoliko sati kasnije podlegao povredama u bolnici - rekao je komšija.U kući Brkovića u Prijevoru juče su bili rodbina i prijatelji. Svi su u crnini... Otac Željko, poznati čačanski limar, nije imao snage da razgovara s novinarima, majku Tamaru sve vreme su pridržavali da se ne sruši.Krv ispred kapijeNa pločniku ispred kapije, gde je dečak nastradao, i juče su bili vidljivi tragovi krvi. Dečakovi roditelji nisu dozvolili da se slika mesto nesreće, a kako saznajemo, otac nije dozvolio obdukciju. Bojan Brković biće sahranjen danas.

Kako se dešavaju nesreće DOBRO URAĐENA KAPIJA NE MOŽE DA PADNEPredrag Brujić, majstor koji se godinama bavi ugradnjom kliznih kapija u Beogradu, kaže za Kurir da klizne kapije nikad neće pasti ukoliko su dobro urađene!- Dešava se da kapija padne isključivo zbog loše urađenog graničnika ili zbog loše veze držača, odnosno P profila na kome su točkići koji omogućavaju klizno kretanje i koji drže kapiju. Kad je reč o graničniku, dešava se da on bude mali i da ga kapija preskoči ili da je loše pričvršćen, pa da ga vremenom kapija odvali i ispadne iz ležišta - objasnio je Brujić.(J. R.)

ČINJENICENajčešći razlozi pada kapije- Ukoliko je graničnik nizak, kapija može da ga preskoči i da padne- Ako graničnik nije dobro zavaren, kapija može da ga odvali- Dešava se da kapija padne i ako postoji loša veza između držača i točkića koji omogućavaju klizno kretanje

HRONOLOGIJASlične tragedije prošle godine- 1. novembar 2013 - Trogodišnji P. S. poginuo je u Slancima kad su na njega pala klizna vrata pored kojih je prolazio s petogodišnjom sestrom i drugovima. Dečaka je ispod kapije izvukao deda. Povređeni mališan prevezen je u Urgentni centar, gde je umro sat nakon nesreće.- 23. jul 2013 - Desetogodišnjak iz Srbije teško je povređen kad je na njega pala teška klizna kapija u mestu Krimovica kod Kotora, gde je bio u poseti rodbini. Mališan je pokušao da pokrene vrata koja se otvaraju daljinskim upravljačem kad su se ona srušila na njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track