Najnovije vesti

KONAČNA PRESUDA: Oslobođen vozač Dragana Jočića!
Foto: Kurir

Saobraćajka kod Velike Plane

KONAČNA PRESUDA: Oslobođen vozač Dragana Jočića!

Crna Hronika
00:00h
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu Mirku Damjanoviću da nije kriv za izazaivanje saobraćajne nesreće u kojoj je teško povređen Dragan Jočić, a koju je izrekao Osnovni sud u Smederevu decembra 2012 godine, a na koju se žalio tužilac

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio profesionalnog vozača Mirka Damnjanovića optužbi za izazivanje saobraćajne nesereće u kojoj je 25. januara 2008. na auto-putu Beograd-Niš, u blizini Velike Plane, teško povređen bivši ministar policije Dragan Jočić.

Tom odlikom potvrđena je oslobadajuća presuda Damjanoviću koju mu je izrekao Osnovni sud u Smederevu decembra 2012, na koju se žalio tužilac.Damnjanović je bio optužen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, da je kao vozač putničkog vozila koje je u vlasništvu MUP-a Srbije, sa uključenom zvučnom i svetlosnom signalizacijom, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi i imovinu većeg obima.

U optužnici, koja je "pala", navodi se da je Damnjanović, krećući se trakom za preticanje iz pravca Beograda ka Nišu, brzinom od 141 kilometar na sat, u momentu kada je iznenada uočio na kolovozu psa i udario ga prednjim levim delom vozila, pogrešno reagovao.

"Naglo je skrenuo ulevo, pri tom ne vodeći računa o položaju vozila i brzini kretanja", navedeno je u optužnici.Pošto je izgubio kontrolu nad vozilom, došlo je do zanošenja i nakon 43 metra, vozilo je udarilo u zaštitnu metalnu ogradu, prešlo preko nje na suprotnu kolovoznu traku i nastavilo nekontrolisano kretanje.

Tom prilikom, suvozač u vozilu bivši ministar policije Dragan Jočić, zadobio je teške telesne povrede.

"Na osnovu nalaza i mišljenja komisije Instituta Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, reakcija okrivljenog, koja se manifestovala u preduzimanju naglog skretanja u levu stranu, predstavljala je individualnu refleksnu reakciju koja kao takva ne može imati karakter propusta koji je uzročno vezan za nastalu posledicu", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.Oštećeni Dragan Jočić i Republika Srbija su radi ostvarivanja imovinsko - pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja