MUČILI VOJNIKE JNA: Odloženo suđenje u slučaju Lora 2 za oktobar!
Foto: Beta

Ratni zločini u Splitu

MUČILI VOJNIKE JNA: Odloženo suđenje u slučaju Lora 2 za oktobar!

Crna Hronika -
Pripremno ročište je sudsko veće odložilo jer se zbog bolesti nije pojavio advokat jednog od optuženih petorice hrvatskih vojnih policajaca koji se terete za mučenje zarobljenika JNA i rezervista

ZAGREB - Na Županijskom sudu u Splitu danas je zbog bolesti advokata jednog od optuženih odloženo pripremno ročište na suđenju petorici hrvatskih vojnih policajaca za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992. u spitskom vojno-istražnom zatvoru Lora.

Novo ročište u slučaju poznatijem kao "Lora 2" zakazano je za oktobar.

Splitski mediji javili su da se jutros ispred zgrade suda na skupu podrške optuženima okupilo oko 50 pripadnika udruženja proisteklih iz proteklog rata.

Optužnica u slučaju "Lora 2" podignuta je još 2009. godine. Tereti upravnika vojno -istražnog zatvora Lora u Splitu Tomislava Duića, njegovog zamenika Tončija Vrkića, kao i čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja avgusta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica od kojih su trojica umrla.

Optuženi Duić i Bungur su već devet godina u bekstvu. Prema optužnici, ukupno je oko 40 zarobljenika prošlo torturu Lore.

U mučenjima su, prema optužnici, učestvovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet. Svi optuženi u slučaju "Lora 2" već su pravosnažno osuđeni u slučaju "Lora 1" za zločine nad civilima u Lori.

U prvom slučaju optužnica je protiv osam osoba podignuta marta 2002. Splitski sud je najpre doneo oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud, po žalbi tužilaštva, ukinio tu presudu i vratio predmet na suđenje.

U ponovljenom postupku sud u Splitu je 2. marta 2006. sve optužene proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne od šest do osam godina, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track