BEOGRAĐANI, OPREZ: Provalnici godišnje obiju 1.700 stanova!

Obezbedite svoje domove pre letovanja

BEOGRAĐANI, OPREZ: Provalnici godišnje obiju 1.700 stanova!

Crna Hronika -
Kradljivci u Beogradu upadaju u stan ako mogu lako da pobegnu i ako znaju da će pronaći novac, nakit ili umetničke slike

BEOGRAD - U Beogradu se godišnje na meti provalnika nađe oko 1.700 stanova i kuća. Tokom godišnjih odmora broj provala se blago povećava ali, kako kažu u PU za grad Beograd, taj broj nije alarmantan.Uglješa Stešević, šef odseka za suzbijanje teških krađa u beogradskoj policiji, kaže da ne postoji apsolutna zaštita od provala i da nema tog sistema koji ne može da se onesposobi, ali da građani adekvatnim merama zaštite mogu da odvrate provalnike od njihove namere.- Najviše stanova obije se na Novom Beogradu, a kad je reč o kućama, najugroženije su one u opštini Savski venac. Na meti provalnika su i vikendice u okolini Beograda, koje uglavnom nisu dobro obezbeđene - kaže Stešević.

Upozorava... Uglješa Stešević
Upozorava... Uglješa Stešević

Dve grupe provalnikaProvalnici obijaju stanove onda kad u njima nema ukućana, ako mogu lako i neopaženo da pobegnu kroz prozor, preko krova ili terase i ako znaju da će u stanu naći novac, nakit ili umetničke slike.- Obijači najpre proveravaju da li je stan prazan. Gledaju da li je puno poštansko sanduče, posmatraju da li su stalno zatvoreni prozori, ugašena svetla, spuštene roletne... Potom zvone na interfon ili ulazna vrata, a često preko informacija nađu broj telefona i zovu kako bi se uverili da niko nije u stanu - kaže Stešević.

Provalnici se dele na amatere i profesionalce.- Amateri su narkomani koji su izdržavali zatvorske kazne. Oni lutaju ulicama i ulaze u stanove ukoliko je otvoren prozor, otključana ulazna vrata ili ako nađu ključ ispod otirača ili na štoku vrata. Za razliku od amatera, profesionalci koriste specijalni obijački alat, takozvane čvake, češljeve i lomilice. Osuđivani su zbog istih krivičnih dela, a kako bi se uverili da u stanu zaista nema nikog, stave neki predmet između vrata i ragastova kako bi proverili da niko nije dolazio - kaže Stešević.

Dobro opremljeni... Alat koji koriste provalnici
Dobro opremljeni... Alat koji koriste provalnici

Pomoć komšijaNaš sagovornik kaže da dobar komšija može da bude bolji i efikasniji od bilo kog alarma.- Ključ od stana najbolje je ostaviti kod suseda, koji će povremeno dolaziti, podizati roletne i otvarati prozore, jer provalnici na taj način neće ni pomisliti da su ukućani zapravo na odmoru. Komšije bi takođe trebalo da prijave policiji ukoliko primete da se nepoznate osobe šetaju po zgradi - kaže Uglješa Stešević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track