SLUČAJ ĆUŠKA: Pokrenuta istraga protiv generala Živanovića!
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Tvrde da je bio naređene Šakalima

SLUČAJ ĆUŠKA: Pokrenuta istraga protiv generala Živanovića!

Crna Hronika -
Tužilaštvo za ratne zločine generala Dragan Živanović tereti da je kao komandant 125. motorizovane brigade od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin jer nije ništa preduzeo da se spreči ubijanje 118 albanskih civila, teško ranjavanje 13 i uništenje 40 kuća

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine doneo je naredbu za sprovođenje istrage protiv generala Dragana Živanovića zbog sumnje da je znao a nije sprečio ratne zločine nad albanskim civilima na Kosovu 1999. godine, saopšteno je danas iz srpskog tužilaštva.

Kako se navodi, general Živanović osumnjičen je da je kao komandant 125. motorizovane brigade od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin tako što nije preduzeo nikakve mere da spreči ubistva i povređivanje civila, uništavanje imovine i proterivanje Albanaca. Njemu se na teret stavlja nesprečavanje ubistava najmanje 118 albanskih civila, teškog telesnog povređivanja 13 civila, uništavanja 40 kuća, pljačke imovine i proterivanja, oduzimanja i uništavanja njihovih ličnih dokumenata.

U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje četiri sela, vršiti ratne zločine nad civilima albanske nacionalnosti.

Kako navodi Tužilaštvo, general Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom za ratne zločine u selu Ćuška, u opštini Peć, osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina.

Devetorici pripadnika istog odreda su pred Višim sudom u Beogradu za taj zločin izrečene zatvorske kazne. Presudom za ratni zločin u selu Ćuška potvrđeni su navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena pred ženama i decom, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina.

Potvrđeno je i da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tela ubijenih civila, sa namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track