PLJAČKA U VISOKOJ ŠKOLI U VRANJU: Gde je nestalo 7.170.858 dinara!
Foto: Zorana Jevtić

Formirane dve komisije

PLJAČKA U VISOKOJ ŠKOLI U VRANJU: Gde je nestalo 7.170.858 dinara!

Crna Hronika -
Nađeni manjak se odnosi na neuplaćene školarine samofinansirajućih studenata, a nagađa se i to da je nekim studentima ommogućavao da čak i završe školovanje a nikada školi ne uplate obavezan novac za školarine

VRANJE - U visokoj školi primenjenih strukovnih studija (VŠPSS) u Vranju otkrivena je pljačka škole vredna preko sedam miliona dinara.

Direktorka te škole Svetlana Trajković podnela je Višem tužilaštvu u Vranju krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u ovoj prosvetnoj ustanovi, zbog utvrđenog manjka od 7.170.858 dinara, pišu novine „Vranjske“,.

- Sve se to dešavalo u vreme mog prethodnika, tadašnjeg direktora Zorana Janjića, ali ja nisam mogla da pristanem na zatečeno stanje - rekla je Trajkovićeva.

Sve u svemu, nađeni manjak se odnosi na neuplaćene školarine samofinansirajućih studenata. Ili, „neko“ je studentima ommogućavao da čak i završe školovanje a nikada školi ne uplate obavezan novac za školarine.

Po ovom pitanju škola je formirala dve komisije - jednu za proveru uplata prilikom overe semestra, i drugu za utvrđivanje materijalne i pravne odgovornosti zaposlenih.

Samo po osnovu kontrole dosijea diplomiranih studenata, otkriven je manjak od 5,71 miliona dinara, doduše za petogodišnji period.

Kontrola dosijea apsolvenata i neaktivnih studenata, ovoga puta za sedam godina, kao i obaveze studenata u ovoj godini dali su manjak od još oko dva miliona!

- Šta drugo sam mogla – kaže Svetlana Trajković – osim da se obratim nadležnim organima, pa neka oni sada raščivijaju ovo što se radilo pre mene.

Zanimljivo je da je Svetlana ćerka dugogodišnjeg direktora tadašnje VTTŠ Predraga Trajkovića Džolje, sada predstavnika jednog od privatnih fakulteta u Vranju.

E sad, da li u ovoj priči postoji nekakvo udruživanje, pre svega, sumnja se, na relaciji bivši direktor – sekretar škole – referent za studentska pitanja?

Zoran Janjić, bivši direktor VŠPSS, i Biljana Spasić, referent za studentska pitanja u školi, odbijaju svaku pomisao na bilo kakvu zloupotrebu položaja, sve se, kažu, svodi na neki lični odnos.

- To je i njen otac radio, tužio profesore za ono što je on radio, pa ona preuzela formulu od njega.Na kraju, kad nadležni organi preuzmu stvar u svoje ruke, pokazaće se prava istina. Ako je bilo zloupotreba, zašto direktorka radi selektivno?

Samo nas troje smo krivi, Biljana, Mića (Petković, sekretar škole –p.a.) i ja? A gde je ostali deo nastavnog i nenastavnog osoblja škole, oni kao nisu ništa znali? Ni ona!? - kaže Zoran Janjić.

- Ne mogu ništa posebno da vam kažem. Samo to, za sada, da je to potpuno netačna informacija, verovatno iz nekih ličnih pobuda direktorke.

Uostalom, ja sam tu po stažu najmlađa radnica, oni stariji će bolje znati o čemu se tu radi - kaže referent za studentska pitanja škole Biljana Spasić.

Kako dalje? Nema ih milioni, a svi čisti i ispravni. Na redu je Tužilaštvo, pa sud.

Ili, na redu je potpuno zastarevanje, tako drago i oonima koji čuvaju, i onima koji krše zakon.

( Ok radio/ Novine Vranjske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track