KRVAVI ZLOČINI KOJI SU ŠOKIRALI SVE: Ovo je lista najvećih srpskih monstruma!
Foto: Kurir

Izdržavaju maksimalne kazne

KRVAVI ZLOČINI KOJI SU ŠOKIRALI SVE: Ovo je lista najvećih srpskih monstruma!

Crna Hronika -
Među onima koji izdržavaju maksimalne zatvorske kazne u Srbiji većinom ubice dece i svirepi zločinci koji su se iživljavali nad svojim žrtvama ili ih ubijali iz koristoljublja

BANJALUKA - Surčinskog mesara Dragana Đurića (34), koji se sumnjiči za monstruozno ubistvo devojčice Tijane Jurić (15) iz Subotice najverovatnije očekuje maksimalna kazna od 40 godina robije a koju propisuje pravosuđe u Srbiji!

Iako su mnogi, već u početnoj fazi istrage, tražili da Đurić bude najstrože kažnjen, te da se zbog njegovog predmeta vrati smrtna kazna to ipak neće biti urađeno. Podsećamo, u Srbiji je od 26. februara 2002. zvanično ukinuta smrtna kazna, a od tog trenutka do 31. decembra prošle godine na maksimalne zatvorske kazne pravosnažno je osuđeno tačno 67 zločinaca.

Po pravilu i bez izuzetka, najdrastičnije se kažnjavaju monstrumi koji tokom zločina iskažu naročitu brutalnost ili su njihove žrtve deca, što se već danima navodi u jezivim optužbama na račun, zasad samo osumnjičenog, surčinskog mesara. Tako su među onima koji izdržavaju maksimalne zatvorske kazne u Srbiji većinom ubice dece i svirepi zločinci koji su se iživljavali nad svojim žrtvama ili ih ubijali iz koristoljublja.

Prvi koji je zaradio 40 godina zatvora, još 30. maja 2002, bio je Goran Ilić (41) iz sela Parcani, kojeg je Okružni sud u Beogradu osudio jer je 4. aprila 2001. silovao i ubio maloletnu Dušicu Ilić (15).

Istovremeno, poslednja presuda, u kojoj je izrečena maksimalna zatvorska kazna koju propisuje srpsko pravosuđe izrečena je u junu ove godine, kada je Darijan Musić (27) iz Novog Sada nepravosnažno proglašen krivim zbog svirepog ubistva manekenke i svoje devojke Vladislave Červenko (24). Sudija Tamara Radović, istakla kako je to bila jedina moguća kazna s obzirom na sve dokaze, povrede žrtve i ponašanje osuđenog.

- Na telu nesrećne žene bilo je preko 50 udaraca koji su izazvali kod nje veliku patnju i bol, a to je i želeo - navela je Radovićeva.

Podsetimo, Musić tokom postupka nije iskazao iskreno kajanje, a veštaci su utvrdili da je reč o osobi koja ignoriše tuđa osećanja.Pre njega, na maksimalnu kaznu robije Okružni sud u Beogradu 2009. godine pravosnažno je osudio Mališu Jevtovića (38), zbog ubistva trogodišnje devojčice Katarine Janković, koju je monstrum u julu 2005. godine silovao i naneo joj smrtonosne povrede u Zvezdarskoj šumi. Sudija Siniša Sofrenović, koji je osudio Jevtovića i Katarininu majku Anu Filipović na 37 godina, objasnio je odluku suda dirljivim rečima.

- Lik male Katarine, koja nije stigla da napuni ni četiri godine, lebdeo je u toku celokupnog krivičnog postupka nad svim učesnicima ovog procesa. Njen osmeh na licu na bolničkom stolu, kad je već konstatovana smrt, pokazivao je bezazleno, nevino stvorenje koje se rešilo muka i posle dugotrajnih patnji odahnulo, nasmešilo se. Tvorci te patnje, straha i muka su Jevtović i njena majka - izjavio je nakon izricanja presude sudija Siniša Sofrenović.

Mučenja u zatvorima

Pošto je u Srbiji kao i u drugim evropskim državama ukinuta smrtna kazna ubicu petnaestogodišnje Tijane Jurić, čeka kazna zatvora od 30 do 40 godina. Uz napomenu da je "brutalno" blaga reč kojom bi se mogli opisati robijaški zakoni kažnjavanja silovatelja i ubica dece, mediji u Srbiji istraživali su šta monstrume, koji počine ovakav zločin čeka u zatvoru. Prema svetskim, ali i domaćim statistikama, nema tog zločinca koji je prošao nekažnjeno posle prebacivanja u zatvor, a najčešće već pri samom dolasku budu silovani. Ovo je ispričao jedan od bivših dugogodišnjih zatvorenika, koji je želeo da ostane anoniman.

- Stari robijaši su najnemilosrdniji prema silovateljima i ubicama dece. Prema njima niko jednostavno nema milosti - ispričao je jedan od bivših zatvorenika dodajući da uz fizičko zlostavljanje, kao znak "dobrodošlice" obavezno ide i psihičko ponižavanje praćeno najgorim mogućim psovkama.

Podsetimo, Dragan Đurić trenutno se nalazi sam u pritvorskoj jedinici.

Na makismalnu robiju osuđen je i Dragan Nikolić (47), zvani Čombe zbog ubistva Tamare Ivanović (13) i silovanja devojčice S. N. (11). On je u novembru 2005. godine u blizini Železničke stanice u Batajnici ubio Tamaru koja je prišla da mu pomogne kada je pao. Kako je utvrđeno istragom, kuhinjskim nožem zadao joj je 15 smrtonosnih uboda u leđa i grudi, a osuđen je i za obljubu maloletne S. N.

Dolaze neki novi...

Među srpskim monstrumima nalazi se i ime Ilije Vujića (45), zvanog Bumbar, koji je presudom Okružnog suda u Beogradu 17. oktobra 1994. osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva porodice Židić. Vujić je 1. decembra 1993. u stanu u Pohorskoj ulici u Novom Beogradu pucnjima u glavu ubio Veru (42) i njenog maloletnog sina Davora (13), a motiv stravičnog zločina bio je novac. Međutim, ukidanjem smrtne kazne on je na kraju osuđen na 40 godina robije.

Takođe, sud u Užicu je pre pet godina osudio maksimalnom kaznom Milinka Kuljića (64) iz Ivanjice zbog svirepog ubistva dečaka Miroslava Bogdanovića (13) u maju 2008. godine, kako je utvrđeno, iz osvete prema dečakovoj majci, bivšoj ljubavnici, koja ga je ostavila. Ovaj monstrum je krajem 2012. godine preminuo u zatvoru.

Među najpoznatijim zločincima koji se i danas pominju u javnosti je Boban Mitić (38) iz Rataja kod Vranja. On je 2009. godine takođe osuđen na 40 godina robije zbog ubistva sina Lazara (4), kćerke Anđele (2), supruge Suzane (25) i tašta Sunčice Ristić (47).

Robijaši "maksimalci" su i Josip Vujić, zvani Joso Sikirica koji robija zbog sedam teških ubistava koje je počinio u Subotici devedesetih godina. Tu je Aleksandar Paunović koji je 2001. godine ubio troje ljudi i još šestoro ranio u Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci.Ilija Danilov (55) iz Odžaka je 2007. godine u sudnici Opštinskog suda u Odžacima iz "magnuma" ubio sudiju Zorana Cvetanovića i advokata Petra Savanovića. Živojin Mihajlović iz Negotina takođe izdržava najveću moguću kaznu zbog ubistva Branislave Stojanović (40) i njenog maloletnog sina Danijela (17).

( Pressrs.ba)

Jedina žena

Olivera Krsmanić (26) iz mesta Mačvanski Prnjavor prva je i jedina žena u Srbiji koja je bila osuđena na maksimalnih 40 godina robije zbog svirepog i podmuklog ubistva taksiste Nezira Šišića iz Beograda i radnika benzinske pumpe u Čačku Zorana Radovića, u aprilu 2005. godine. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu prošle godine je uvažio njenu žalbu i pravosnažno je osudio na samo 15 godina zatvora.

Ko su hrvatski zločinci?

Ovo je lista deset monstruma osuđenih na maksimalnu zatvorsku kaznu u Hrvatskoj. Njihovi zločini bili su iz strasti, ljubomore, koristoljublja...Marsel Budimir - Marsel Budimir, na najvišu zatvorsku kaznu osuđen je jer je ubio policajca. Budimir je 12. februara 2003. opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću.

U vreću je strpao novac i u "golfu" se odvezao prema Dravi. Policija je polako stegla obruč oko Budimira kojem su se nešto pre 16 sati na pedesetak metara približili policajci Željko Murk i Stjepan Balić.

Budimir je ispalio rafal iz automatske puške i ubio saobraćajnog policajca Željka Murka (34) iza kojeg su ostali supruga i troje male dece.Dražen Dorčec - Dražen Dorčec iz Kalinovca pravosnažno je osuđen na 40 godina robije jer je 14. oktobra 2006. ušao u poslovnicu đurđevačke Fine gde je ustrelio rođaka, radnika obezbeđenja Miroslava Benšića, i penzionera Ivana Matiševa, a nakon što je iz poslovnice ukrao pare, žrtvama je ponovo pucao u glavu. Ubica je u pljačku krenuo kako bi pokrio kockarske dugove.

Pre nego što ga je policija otkrila pojavio se na sprovodu Miroslava Benšića i glumio ožalošćenog.Vladimir Duvnjak - Duvnjak je naveče, 20. februara 2004. ušao u porodičnu kuću Janoša (72) i Katarine Sić (66) u Vukovaru te nožem izmasakrirao starce zadavši Janošu 17 i Katarini 10 uboda. Zatim je pretražio kuću i ukrao nekoliko hiljada kuna za drogu.

Duvnjak je Sićove ubio dok je bio na uslovnom odsustvu, a tokom suđenja nije pokazao ni trunke kajanja te je vređao suca.Kazimir Dužnović - On je u maju 2010. nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo policajca Ivana Grbavca tokom pljačke RBA banke u Sesvetama, te za pet pokušaja ubistava, razbojništvo i dovođenje u opasnost života ljudi. Dobio je ukupno 64 godine zatvora, a kazna mu je objedinjena u maksimalnu - 40 godina.

Ivan Dvorski Psiho - Trostruki ubica iz Rijeke služi kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora. Hicima iz pištolja ubio je oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu devojku Mirjam Švaljek (29).

Porodici je 12. marta 2007. upao u stan radi pljačke, ali mu se plan poremetio. Nakon što je likvidirao ukućane zapalio je stan i ugrozio stanare celog nebodera. S njim su bila dvojica njegovih prijatelja Rene Ljubojević i Luka Obrovac koji su, takođe, osuđeni na poveće zatvorske kazne.Vlastimir Kihalić

- Na najveću moguću kaznu osuđen je i Vlastimir Kihalić. On je u decembru 2005. u Petrinji iz bezobzirne osvete, mržnje i posebno niskih pobuda iz automatskog oružja ubio suprugu Željku (39), koja je podnela zahtev za razvod braka, i njene dve prijateljice Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović Marinković (40), koje su je u tome podržavale. Kihalić se kasnije obesio u zatvoru.Dražen Kozman

- I Dražen Kozman nepravosnažno je osuđen na 40 godina zatvora za trostruko ubistvo koje je počinio 11. novembra 2006. u okučanskom kafiću "AS". Ušetao je s "kalašnjikovom" i bombom te ubijao zbog svađe. On je ujedno i najmlađi od osam ubica. Kozman je za ubistvo Dragomira Došlića (48), Mladena Beline (36) i Marka Maroša (46) pojedinačno kažnjen s 14 godina, za teško ranjavanje Davora Mamuze s pet godina, a za ranjavanje još četiri osobe s tri godine zatvora za svaku.

Za pokušaj ubistva policajca osuđen je na deset godina. Odnosno na maksimalnih 40 godina.Pero Lukić - Dobio je maksimalnu kaznu na koprivničkom sudu zbog teškog ubistva iz koristoljublja 71-godišnjega penzionisanog šefa saobraćaja u Zagrebačkoj vazdušnoj luci Hrvoja Filipovića. Lukić i njegova nevenčana supruga Marica Duvnjak su 31. januara 2011. namamili žrtvu u unajmljeni stan u Zagrebu. Filipovića su omamili tabletama pomešanim s pićem, a kad je izgubio svest, izneli su ga iz stana i automobilom prevezli do šume Ravenščaka u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tamo su ga polili benzinom i zapalili. Marica Duvnjak umrla je u zatvorskoj bolnici od zloćudne bolesti.Mate Oraškić -

Prvi ubica koji je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora. Policajac Mato Oraškić je 22. septembra 1999. tokom brakorazvodne parnice, s pištoljem ušetao u sudnicu na Opštinskom sudu u Zagrebu i ubio sudiju Ljiljanu Hvalec, advokata Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Stjepan Rošker - Zločinac kojem nije bilo bitno koliko će ljudi ubiti. Služi 40-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva četvoro ljudi, među kojima je bila i njegova maloletna nećaka. Rošker je 28. februara 2009. upao s automatskom puškom u porodičnu kuću u Ulici Ivana Lepušića 170 u Križevcima. Pucao je u svog bratića Sinišu (43), njegovu 14-godišnju kćerku i svoju nećaku Jasminu te Sinišinu majku Đurđicu (63). Mladić druge Sinišine kćerke Tihomir Matoić (19), koji se zatekao u kući, završio je u bolnici s teškim povredama gde je kasnije preminuo. Rošker je nakon pokolja pobegao. Predao se 1. marta 2009. Razlog zločina je bila nesuglasica oko podele zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track