AFERA MALA KOLUBARA: Dragan Tomić oslobođen optužbi za zloupotrebe
Foto: Marina Lopičić

Pravosnažno

AFERA MALA KOLUBARA: Dragan Tomić oslobođen optužbi za zloupotrebe

Crna Hronika -
Optužbi su oslobođeni i Milivoj Ristić, Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Milovan Obradović i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević

BEOGRAD - Apelacioni sudu u Beogradu pravosnažno oslobodio bivšeg direktora RTB "Kolubara" Dragana Tomića i saradnike optužbi zloupotrebe u slučaju mala Kolubara.

Tom odlukom, koja je objavljena na njegovom sajtu, Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu Višeg suda u Beogradu.

Optužbi su osim Tomića oslobođeni pomoćnik direktora za komercijalne poslove Kolubare Milivoj Ristić, zamenik direktor i direktor od 2008. Vladan Jovičić, pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisava Ranković, zamenik direktora Milovan Obradović i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević.

Sa njih je ovom odlukom skinuta sumnja da je, kako je tvrdilo tužilaštvo, direktor "Inos sirovine" koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožda po nižoj ceni od tržišne, pa je tako "Kolubara" oštećena za 58.832.390 dinara, što su veštaci opovrgli tokom sudjenja. Sumnjalo se da rukovodioci "Kolubare" nisu preduzimali nikakve mere prema "Inos sirovinama" zbog neplaćenog duga za gvožđe.

Po nalaženju Apelacionog suda na pouzdan i nesumnjiv način je utvrdjeno na osnovu usaglašenog mišljenja veštaka da su svi ugovori i aneksi koji su iz izmenjene optužnice, odnosno ugovorene cene po kojima je DP "Inos sirovina" Lazarevac otkupljivalo gvožde kao sekundarnu sirovinu od "Kolubare" odgovaraju tržišnim cenama. S obzirom na to, prema oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno postupio kada je optužene oslobodio od optužbi, budući da u konkretnom slučaju nije dokazano da su ovi okrivljeni izvršili krivično delo.

Tomić je na početku sudenja 2012. godine negirao optužbe i rekao da su on i drugi optuženi žrtve medijske hajke pod nazivom "Prevara veka", odnosno "Afera Kolubara" sa ciljem da se DSS, čiji je član, uništi i predstavi kao kriminalno udruženje.

Tomić je bio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, skoro godinu dana, ali zbog drugog predmeta, od hapšenja 2. oktobra 2011. do 21. septembra 2012. godine.

Protiv njega je bila podignuta još jedna optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal, koja ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare", kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra. Sudjenje po toj optužnici još nije zakazano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track