TRIBUNAL DONEO ODLUKU: Nebojša Pavković kaznu zatvora izdržavaće u Finskoj!
Foto: Fonet

Započeta procedura za pebacivanje

TRIBUNAL DONEO ODLUKU: Nebojša Pavković kaznu zatvora izdržavaće u Finskoj!

Crna Hronika -
U odluci predsednika Tribunala Teodora Merona koja nosi datum od 13. marta, ali je danas obelodanjena, navodi se da je Finska nagovestila spremnost da Pavković odsluži kaznu u toj zemlji

HAG - Bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, kojem je u januaru pred Haškim tribunalom potvrđena prvostepena presuda od 22 godine zatvora, kaznu će služiti u Finskoj, objavio je danas Tribunal.

U odluci predsednika Tribunala Teodora Merona, koja nosi datum od 13. marta, ali je danas obelodanjena, navodi se da je Finska nagovestila spremnost da Pavković odsluži kaznu u toj zemlji.Meron je pozvao nadležnu službu Haškog tribunala da uputi zvaničan zahtev vladi Finske o izdržavanju kazne Nebojše Pavkovića da bi se organizovao njegov transfer u tu zemlju.

Dotle će Pavković ostati u pritvoru Tribunala.U odluci se podseća da je sporazum Haškog tribunala i Finske o izdržavanju kazni haških osuđenika u toj zemlji stupio na snagu 7. maja 1997. godine.

Žalbeno veće Haškog tribunala izreklo je 23. januara pravosnažne presude bivšem potpredsedniku Vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću, generalima vojske i policije Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženim za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Prvostepene kazne smanjene su svima osim Pavkoviću.Pravila Tribunala predviđaju da osuđeni mogu da zatraže prevremeno puštanje iz zatvora kada budu odslužili dve trećine kazne.

Generali Pavković, Lazarević i Lukić dobrovoljno su se predali sudu 2005. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track