PRIVATIZACIJA CENTROSREMA: Šestorica funkcionera uhapšena zbog malverzacija!
Foto: REUTERS

Naneta šteta procenjena na više od milion evra

PRIVATIZACIJA CENTROSREMA: Šestorica funkcionera uhapšena zbog malverzacija!

Crna Hronika -
Osumnjičeni se terete da su u periodu od 2005 do 2012 za sebe, bliske rođake, bez odluke skupštine akcionara privrednog društva "Centrosrem promet" AD izvršili prodaju, ili izdali u zakup sebi kao fizičkim licima ili svojim privrednim društvima, ukupno 14 poslovnih objekata, po neuporedivo nižim cenama od tržišnih

BEOGRAD - U nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba prilikom privatizacije policija je uhapsila šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i građenje bez građevinske dozvole.

Kako je saopštio danas MUP, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala i Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, uhapsili su D. Č. (1962) odgovorno lice AD "Centrosrem promet" i "Centrosrem tekstil" i Skupštine akcionara "Centrosrem tekstil" AD iz Stare Pazove. Uhapšeni su i R. Đ. (1969), odgovorno lice AD "Centrosrem promet" i "Centrosrem tekstil" i Skupštine akcionara "Centrosrem promet", suvlasnik i upravljač firme "MM 99" i Ž. Č. (1955), odgovorno lice AD "Centrosrem promet" i "Centrosrem tekstil".I M. L. (1959) odgovorno lice AD "Centrosrem promet" i "Centrosrem tekstil", B. M. (1957), odgovorno lice AD "Centrosrem tekstil"i Ž.S. (1962), odgovorno lice AD "Centrosrem promet" i suvlasnik i direktor "Pionir petrol" DOO su, takođe, uhapšeni.

Sedmoosumnjičeni M.S. (1965), suvlasnik i direktor firme "Pionir petrol", jutros je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Osumnjičeni su navedena krivična dela izvršili u periodu od 2005. do 2012. godine, na taj način što su u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, bliske rođake i pravna lica u kojima su bili vlasnici, bez odluke skupštine akcionara privrednog društva "Centrosrem promet" AD izvršili prodaju, ili izdali u zakup sebi kao fizičkim licima ili svojim privrednim društvima, ukupno 14 poslovnih objekata, po neuporedivo nižim cenama od tržišnih.

Te poslovne objekte su potom, za svoj račun, kao novi vlasnici, odnosno zakupci, izdavali u zakup, ili prodavali bankarskim organizacijama, ili trgovinskim lancima po tržišnim cenama.

Proverama je utvrđeno da su sredstvima ovih firmi, nabavljana i luksuzna vozila koja su koristili osumnjičeni i članovi njihovih porodica i da su troškovi održavanja ovih vozila, finansirani sredstvima pomenutih firmi.

Protivpravna imovinska korist, pribavljena je i R. Đ. firmi "MM 99" DOO u iznosu od 21.991.000 dinara, "Centrosrem tekstilu" AD iz Stare Pazove u iznosu od 21.051.000 dinara i firmi DOO "Pionir petrol" iz Stare Pazove, u iznosu od 28.422.062 dinara.

Osumnjičenom M.S., kao fizičkom licu, pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu 24.675.000 dinara, a ostalim povezanim fizičkim licima u iznosu od preko 23.767.000 dinara.

Na ovaj način, osumnjičeni su sebi i svojim privrednim društvima pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 112.541.057 dinara (preko 1.000.000 evra), a sve na štetu privatizovanih privrednih društava "Centrosrem tekstil" AD i "Centrosrem promet" AD i oštetili manjinske akcionare, koje čine bivši i sadašnji zaposleni iz Stare Pazove.

Osumnjičeni su u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Nakon saslušanja osumnjičenih, Više javno tužilaštvo je predložilo pritvor za D. Č, R. Đ. i Ž.Č, a u odnosu na ostala osumnjičena lica izricanje mere zabrana prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa određenim licem, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track