ŠVERC DUVANA: Srbija gubi više od 100 miliona!

Organizovani kriminal

ŠVERC DUVANA: Srbija gubi više od 100 miliona!

Crna Hronika -
U prvih šest meseci 2014. godine zaplenjeno je više od jedne tone rezanog duvana i više od 120.000 komada cigareta

BEOGRAD - Srbija je u poslednje dve godine postala raj za švercere duvana i duvanskih proizvoda, a zbog nelegalnih tokova država godišnje gubi više od 100 miliona evra!Podaci MUP Srbije i Uprave carina govore o masovnim zaplenama duvana, a najnoviji trend je šverc rezanog duvana, jer je za tom robom velika potražnja i na stranom i na domaćem tržištu zbog poskupljenja cigareta.Velika potražnja Za prvih pet meseci 2014. godine zaplenjeno je više od jedne tone rezanog duvana i više od 120.000 komada cigareta, a tokom 2013. godine zaplenjeno je 800 kilograma rezanog duvana i oko četiri miliona cigareta.- Najnoviji trend u krijumčarenju duvana i duvanskih proizvoda je šverc rezanog duvana. Za tom robom sada postoji velika potražnja kako na stranom tako i na domaćem tržištu. Naime, poskupljenje cigareta dovelo je do toga da se brojni pušači okrenu duvanu, čime je potražnja povećana. Po pravilu, neka roba se češće krijumčari kad je za njom potražnja veća, što znači da se kretanja na tržištu direktno reflektuju na odabir vrste robe koja će biti krijumčarena. Krijumčari su ‚‘tržišno orijentisani‘‘ i za šverc biraju robu koja će im doneti najveći profit - objašnjava za Kurir Marko Ćirković, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.Dubinske kontrole Kada je reč o krijumčarenju cigarerta, od početka godine otkriven je podjednak broj pokušaja krijumčarenja iz zemlje i u zemlju. Za razliku od cigareta, svi pokušaji krijumčarenja rezanog duvana otkriveni su tokom dubinskih kontrola, što znači na putevima u unutrašnjosti zemlje, van graničnih prelaza.- Kada je reč o načinu na koji se suzbija krijumčarenje duvana i duvanskih proizvoda, činjenica je da nijedna služba ne može sama da se bori protiv pojave kao što je ilegalna trgovina, jer je to fenomen koji uključuje i elemente organizovanog kriminala. Zbog toga je potrebno poboljšati sistem kontrole i koordinaciju carine, poreske uprave, tržišne inspekcije, policije i tužilaštva. Uspeh u toj borbi može da se očekuje samo ukoliko sve nadležne službe aktivno sarađuju - kaže Ćirković.

Infografika: Darko Kačavenda
Infografika: Darko Kačavenda

U poslu sa švercom cigareta i duvana vrte se stotine miliona- Organizovani posao sa krijumčarenjem cigareta započeo je devedesetih godina. U međuvremenu kanali krijumčarenja su se razvijali jer je cena cigareta u EU visoka, dok su naspram toga u Srbiji cene cigareta bile niže- Šverceri cigarete najčešće kriju:- u fabričkim šupljinama vozila ili u bunkerima koji su specijalno napravljeni za krijumčarenje robe- u ličnom prtljagu- Duvan se najčešće krijumčari u pošiljkama i preko kurirskih službi, mada je bilo i nekoliko slučajeva krijumčarenja u vozovima

Postoje dva načina prodaje duvana na crno1. Odgovorna lica u firmama registrovanim za otkup duvana koriste povlašćen položaj za otkup po nižim cenama od cena na crnom tržištu. Oni potom vrše simulovanu prodaju drugim firmama, uz sačinjavanje fiktivne poslovne dokumentacije, dok se duvan stvarno prodaje fizičkim licima, a zarada se deli2. Osobe koje nisu upisane u registar proizvođača i nemaju zaključene ugovore sa obrađivačima duvana, od proizvođača nabavljaju duvan u listu, koji u svom domaćinstvu na ručno pravljenim „seckalicima“ režu i pripremaju za dalju prodaju

Zaplene duvana u 2014.- avgust 2014. Carinici su na prelazu Gostun sprečili pokušaj krijumčarenja 28 kilograma rezanog duvana i 15.000 komada cigareta. Cigarete i duvan otkriveni su u prtljažniku autobusa na relaciji Herceg Novi - Beograd.- avgust 2014. Šabačka policija pretresla dva domaćinstva nedaleko od tog grada i zaplenila ukupno 323 kilograma duvana.- jun 2014. Šabačka policija u vozilu kojim je upravljao D. Đ. (35) zaplenila 44 bale presovanog duvana ukupne težine 2.207 kilograma, a u drugoj akciji u automobilu „opel omega“ zaplenjeno je 95 kilograma rezanog duvana.- maj 2014. Carinici su na auto-putu kod Vranja zaplenili 117 kilograma duvana u tovarnom delu vozila kurirske službe „Beks“.- april 2014. Šabačka policija zaplenila je 10 PVC džakova rezanog duvana težine 103 kilograma. Duvan je nađen u automobilu „reno“, kojim je upravljao S. J. iz Prnjavora.

Borba protiv krijumčaraSASTANAK VRHA POLICIJE I BIAKoliko je problem sa švercom duvana ozbiljan, govori i sastanak vrha države održan u petak. Naime, na inicijativu ministra Nebojše Stefanovića održan je sastanak predstavnika Uprave kriminalističke policije, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina i Bezbednosno-informativne agencije, na kome se razgovaralo o nedozvoljenoj trgovini duvanom. Dogovoreni su koraci koji će u narednom periodu biti preduzeti kako bi se naneo udarac švercerima duvanskih proizvoda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track