Ukinut pritvor Fatmiru Ljimaju, glavni dokaz odbačen

Famtir Ljimaj

Ukinut pritvor Fatmiru Ljimaju, glavni dokaz odbačen

Crna Hronika -
Fatmiru Ljimaju optuženom za ubistvo Srba u logoru Klečka sudija u Prištini ukinuo pritvor i odbacio glavni dokaz dnevnik Agima Zogaja

PRIŠTINA - Sudija Okružnog suda u Prištini naredio je puštanje iz pritvora Fatmira Ljimaja i još devet optuženih za ratne zločine protiv civila u logoru bivše Oslobodilačke vojske Kosova u selu Klečka, saopšteno je iz Euleksa.

Prethodno je Veće sudija, sastavljeno od međunarodnih i lokalnih sudija, odlučilo da su neprihvatljive izjave i dnevnici Agima Zogaja, najvažnijeg svedoka Tužilaštva.

U sudskom veću su dvoje Euleksovih sudija i jedan lokalni.

Sudije su utvrdile da tužilaštvo nije uspelo da ispuni određene proceduralne standarde, tako da dokazi Agima Zogaja, vođenog kao svedok X, nisu prihvatljivi.

Od tužilaštva i odbrane je zatraženo da dostave završne reči pre nego što presuda u slučaju bude doneta, navodi se u saopštenju.

Zogaj je bio najznačajniji svedok tužioca Euleksa protiv optuženih u slučaju Klečka.

Pronađen je obešen u jednom parku u Nemačkoj, a saopšteno je da je reč o samoubistvu.

Ljimaj i devet drugih pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova su optuženi da su tokom 1999. godine u kampu OVK u selu Klecka izvršili ratni zločin nad albanskim i srpskim civilima.Odbačene tvrdnje najvažnijeg svedok u slučaju Klečka

Sudsko veće Okružnog suda u Prištini, sastavljeno od međunarodnih i domaćih sudija, odbacilo je danas tvrdnje najvažnijeg svedoka optužbe protiv Fatmira Ljimaja i još devetorice bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Pored izjava koje su date u istrazi, sud nije prihvatio kao dokaz i dnevnik u tri dela koje je sada pokojni svedok Agim Zogaj vodio tokom rata na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track