Hrvati prodavali pasoše zemuncima za 50.000 evra

Hrvati prodavali pasoše zemuncima za 50.000 evra

Crna Hronika -
Cena dokumenata navodno se kretala od 10.000 do 50.000 evra. Među privedenima policijski i službenici u administraciji MUP, ali i zaposleni u ambasadi i konzulatu u Sarajevu i Tuzli

ZAGREB - Osam osoba je uhapšeno zbog sumnje da su povezani sa falsifikovanjem i trgovinom hrvatskim pasošima, rečeno je u hrvatskom MUP.

"Privedene osobe su na kriminalističkom ispitivanju i zasad ne možemo da govorimo o pojedinostima akcije", izjavila je Hini portparolka MUP Jelena Bikić, koja je potvrdila da se privedeni dovode u vezu sa falsifikovanjem i trgovinom hrvatskim pasošima.
Osumnjičeni su odvedeni na ispitivanje u prostorije Policijskog nacionalnog biroa za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.
Hrvatski mediji prenose da je reč o osobama koje su učestvovale u izdavanju hrvatskih pasoša pripadnicima srpskog i crnogorskog kriminalnog podzemlja.
Među privedenima su, kako pišu hrvatski mediji, policijski službenici, zaposleni u administraciji MUP, kao i članovi diplomatskih misija i konzularnih predstavništava iz Sarajeva i Tuzle.
Sumnja se da su oni u poslednjih nekoliko godina izdali pasoše za stotinu osoba, koji su, između ostalih, završili i kod pripadnika tzv. zemunskog klana.
Cena dokumenata navodno se kretala od 10.000 do 50.000 evra. Zvaničnih potvrda o tome za sada nema, a u policiji i državnom tužilaštvu o pojedinostima ne žele da govore, navela je hrvatska agencija.
Hrvatski dokumenti poslednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal, a posljednji slučaj zabeležen je u februaru u Španiji kada su hrvatski pasoši pronađeni kod uhapšenih pripadnika zemunskog klana - Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track