Poternica za državljaninom Srbije zbog prodaje pasoša

Poternica za državljaninom Srbije zbog prodaje pasoša

Crna Hronika -
Sedam osoba osumnjičen za falsifikovanje i trgovinu pasošima Hrvatske koji su završili i kod pripadnika srpskog i crnogorskog podzemlja

ZAGREB - Hrvatska policija raspisala je poternicu za državljaninom Srbije koji je zajedno s još sedam osoba osumnjičen za falsifikovanje i trgovinu pasošima Hrvatske koji su završili i kod pripadnika srpskog i crnogorskog podzemlja, rekli su novinarima u policiji.

Privedeno je šestoro osumnjičenih koje državno tužilaštvo mora da sasluša najkasnije u roku od 16 sati. Krivično je prijavljena i jedna nepoznata osoba, javili su hrvatski mediji.

"Dvoje policajaca, državna službenica MUP-a, dvoje zaposlenih hrvatskog konzulata u Tuzli i jedan civil sumnjiče se da su bili povezani s falsifikovanjem i trgovanjem hrvatskih pasoša", rekla je portparolka MUP-a Jelena Bikić, a prenosi agencija Hina.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova nisu želeli da komentarišu slučaj, ali su najavili da će raditi na raščišćavanju svih nepravilnosti vezanih za izdavanje hrvatskih pasoša u diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH.

Policija, međutim, nije otkrila identitete uhapšenih za koje se sumnja da su od 2006. do 2010. prodali 50 hrvatskih pasoša s ukradenim identitetom drugih osoba. Mediji prenose da se njihova cena kretala od 10.000 do 50.000 evra.

Neki od pasoša završili su kod pripadnika srpskog i crnogorskog podzemlja, a nedavno su otkriveni i kod pripadnika tzv. zemunskog klana koji su uhapšeni u Španiji, Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića. Posle tog slučaja, novi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio je rasvetljavanje okolnosti pod kojima su srpski kriminalci dolazili do hrvatskih pasoša, kao i hapšenje odgovornih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track