Najnovije vesti

Optužen bivši direktor Agencije za osiguravanje depozita!
Foto: Nebojša Mandić

Osumnjičen za primanje mita

Optužen bivši direktor Agencije za osiguravanje depozita!

Crna Hronika
Početak suđenja Obradović u i ostalima bio je zakazan za 12. septembar ali je zbog štrajka advokata odložen za 9. oktobar, rekla je portparol suda Dušica Ristić

BEOGRAD - Bivši direktor Agencije za osiguranje depozita Zoran Obradović optužen je za primanje mita od 100.000 evra od vlasnika jedne niške firme u stečaju, a za oktobar mu je zakazano suđenje pred Višim sudom u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu 20. juna optužni predlog protiv Obradovića zbog krivičnog dela primanje mita iz stava 2 Krivičnog zakonika Srbije.

Za to krivično delo preti mu kazna od dve do osam godina zatvora. Kao njegovi pomagači u izvršenju tog krivičnog dela optuženi su Vojislav Dimitrijević i Branilav Kovačević.

Početak suđenja Obradović u i ostalima bio je zakazan za 12. septembar ali je zbog štrajka advokata odložen za 9. oktobar, rekla je  portparol suda Dušica Ristić.Obradović i Kovačević uhapšeni su u maju i izvesno vreme bili su pritvoru.

Kako su mediji preneli u vreme njegovog hapšenja, Obradović je od 17. aprila do 7. maja ove godine preko posrednika više puta zahtevao poklone i novac od G. N. vlasnika jedne niške firme koja je bila u stečaju, i to za posao koji je prema zakonu bio dužan da obavi.

Ta niška firma svojevremeno je uzela kredit od Agrobanke a posle formiranja Nove Agrobanke, G. N. je svoje obaveze morao da izmiruje novoformiranoj finansijskoj ustanovi. Međutim i nova Agrobanka je otičla u stečaj a Agencija za osiguranje depozita po zakonu je postala njen stečajni upravnik.

Kako bi se izvukao iz stečaja, G. N. je pripremio plan reorganizacije i osposobljavanja svoje firme, a za to mu je bila mu je potrebna pismena saglasnost poverioca - Nove Agrobanke u stečaju, koju je trebalo je da Obradović.

Obradović je, prema pisanju medija, trebalo da na ročištu koje je bilo zakazano za 7. maj pred Privrednim sudom u Nišu da izjavu o saglasnosti povodom plana reorganizacije.Agencija za osiguranje depozita osnovana je 25. jula 2005. godine i određena je za naslednika prethodne Agencije za osiguranje depozita sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...