HAŠKI SUD: Poslednji dan suđenja Karadžiću
Foto: Rojters

Kraj prvostepenog postupka

HAŠKI SUD: Poslednji dan suđenja Karadžiću

Crna Hronika -
Za iznošenje replike i duplike strane će imati po 90 minuta

HAG - Haško tužilaštvo i bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izneće danas poslednje argumente u prvostepenom postupku, koji je održan prošle sedmice u Haškom tribunalu.

U ovoj razmeni argumenata strane će se osvrnuti na zahtev tužilaštva da se optuženi osudi na doživotan zatvor, ukoliko se utvrdi odgovornost za zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) za koje se tereti po 11 tačaka optužnice, kao i na zahtev obrane da ga se oslobodi.

Za iznošenje replike i duplike - strane će imati po 90 minuta, a poslednja sudska sednica je rezervisana za pitanja tročlanog prvostepenog Raspravnog veća sudija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bivši predsednik Republike Srpske tereti se po 11 tačaka za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata - etničko čišćenje koje je u više bosansko-hercegovačkih opština 1992. godine dostiglo razmere genocida, troipogodišnji teror nad Sarajlijama, uzimanje pripadnika UN za taoce i genocid u Srebrenici.

Nakon replike i duplike u utorak petogodišnje suđenje će se završiti, a prvostepene sudije će se povući kako bi, prema dosadašnjoj praksi, doneli presudu u roku od godinu dana.Posle prvostepene presude se, pak, očekuje žalbeni postupak koji će potrajati još dodatnih par godina, navodi RSE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track