PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TERORISTA: Od Srbije hteli da prave kalifat!
Foto: Kurir Štampano

Novopazarci optuženi za saradnu sa islamistima

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TERORISTA: Od Srbije hteli da prave kalifat!

Crna Hronika -
Petorica Novopazaraca se terete da su početkom 2013 uspostavili vezu sa terorističkim organizacijama ISIL i Al Nusra sa ciljem da posle preuzimanja vlasti u Siriji, njenu teritoriju iskoriste kao bazu za pripremu napada na Srbiju i ostale evropske države kako bi uspostavili globalnu islamsku državu

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon sprovedene istrage, podiglo optužnicu protiv petorice Novopazaraca Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (25) zbog postojanja opravdane sumnje da su se zajedno sa više drugih osoba, čiji identitet za sada nije utvrđen, početkom 2013. godine, u Republici Srbiji i više drugih zemalja, udružili radi vršenja krivičnih dela terorizam,vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela i finansiranja terorizma, dok se okrivljeni Ferat Kasumović (1984.) iz Beograda zajedno sa osumnjičenim udružio radi vršenja krivičnih dela terorizam vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela.

Postoji opravdana sumnja da su Abid Podbićanin i Tefik Mujović početkom 2013. godine, uspostavili vezu sa organizacijama koje su od strane Ujedinjenih nacija proglašene za terorističke organizacije - „Islamska država Iraka i Levanta (Šama)“ (IDIL) i „Front Al-Nusra“, sa ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Sirijskoj Arapskoj Republici i kako bi po obaranju vlasti u toj državi njenu teritoriju koristili kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada sa istim namerama i na susedne države, najpre Republiku Irak, a potom i više drugih država u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne i Centralne Evrope, uključujući i Republiku Srbiju, sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države – kalifata.

Takođe, postoji opravdana sumnja da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Republici Srbiji i zemalja u regionu – BiH i Hrvatskoj i više zemalja Zapadne Evrope - Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu, kontinuirano prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak više građana Republike Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište, tako što su u prostorijama mesdžida „Furkan“, u Novom Pazaru, osobama iz Republike Srbije i inostranstva, koja su se uputila u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta.

Okrivljeni Mujović je u Istanbulu dočekivao i prihvatao osoba koje su se uputile u Siriju, te finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na severu Sirije, okrivljeni Podbićanin u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih lica, a okrivljeni Kasumović, takođe vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju, koje je stupilo u teroritičku organizaciju IDIL i poginulo.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Sirijskoj Arapskoj Republici pridružili oružanom delu terorističkog udruženja IDIL, u čijim su borbenim jedinicama okrivljeni Podbićanin, Mujović i Kasumović uzeli učešće i u oružanim akcijama, dok je okrivljeni Podbićanin komandovao jednom takvom jedinicom.

Okrivljenom Tefiku Mujoviću optužnicom je stavljeno na teret da je izvršio i krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela, iz člana 391a KZ, jer je putem Facebook profila postavio niz sadržaja kojima se veliča „Islamska država Iraka i Levanta“, propagiraju njeni postupci, poziva na borbu, nasilje i ubistva i prikazuju snimci istih i mape teritorije koje kontroliše IDIL, i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Okrivljeni Sead Plojović, Izudin Crnovršan i Ferat Kasumović se nalaze u pritvoru od početka marta 2014. godine, a nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor. Prema okrivljenima Abidu Podbićaninu i Tefiku Mujoviću koji se sve vreme nalaze u bekstvu, određen je pritvor, naređeno izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu.

U toku je postupak ispitivanja optužnice pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track