AFERA PRISLUŠKIVANJA: Funkcioneri Euleksa osumnjičeni za primanje mita!
Foto: Reuters

Zatvarali tri slučaja istrage

AFERA PRISLUŠKIVANJA: Funkcioneri Euleksa osumnjičeni za primanje mita!

Crna Hronika -
Tužiteljka Velike Britanije na Kosovu Maria Bameih optužuje glavnog tužioca Specijalnog tužilastva na Kosovu Džonatana Ratela, da je sprečio svaku istragu protiv Jaroslava Novotna i Frančeska Florija jer se veruje da su oni uključeni u okončanje slučaja Fatmira Limaja, Ilira Tolaja

PRIŠTINA - Glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna i bivši predsednik Sudskog Saveta Euleksa Frančesko Flori u fokusu su prisluškivanja Specijalne Jedinice protiv korupcije, jer se veruje da su oni uključeni u okončanje slučaja Fatmira Limaja, Ilira Tolaja i u slučaju eksplozije u lokalu "Sekirača".

Tužilac Maria Bameih optužuje glavnog tužioca Džonatana Ratela za sprečavanje istrage protiv njenih kolega kao i u jednom slučaju organizovanog kriminala u koji su bili uključeni političari i biznismeni, piše dnevnik "Koha Ditore".

Pravdi Euleksa ne veruje ni njena najpoznatija tužiteljka Maria Bameih koja je obezbedila dokaze da su dvoje od najviših zvaničnika Euleksa uzeli mito kako bi zatvorili najmanje tri slučaja.

Prst na Jaroslavu Novotnu i Frančeska Florija, uz prilog konkretnih materijala, uperila je tužiteljka Velike Britanije na Kosovu Maria Bameih. Ona optužuje, takođe, glavnog tužioca Specijalnog tužilastva na Kosovu Džonatana Ratela, koji je do promene mandata Euleksa bio glavni tužilac, da je sprečio svaku istragu protiv njih, prenosi "Koha Ditore".

Džonatan Ratel u svojstvu šefa tužilaštva, sprečio je krivične istrage i u jednom slučaju organizovanog kriminala protiv jedne grupe više od 10 ljudi, u koju su uključeni jedan političar i vlasnik jednog dnevnog lista u vezi sa više stotina hektara zemljišta u Prištini i oko nje.

Euleks nije odgovorio na pitanja "Kohe Ditore" u vezi sa slučajem. Novi Sef Euleksa Gabriel Meuci je samo rekao da "misija ima profesionalnu ekipu koja radi u jednom teškom ambijentu. Oni imaju moju apsolutnu podršku", rekao je šef Euleksa.

"Koha Ditore" je obezbedila razna dokumenta, uključujući i nekoliko dopisa tužiteljke Bameih koje je poslala njenim šefovima EU u Briselu. U tim dopisima govori se o razni istražnim slučajevima kao što su uplitanje spolja, primanje mita, pretnje tužiocima. Pominju se susreti Franceska Florija sa Ejupom Kamberajem, Redžepom Garajem, Imerom Ajetijem. Pominje se da je Frančesko Flori imao 300 hiljada evra na žiro računu banke. Flori je priznao da se sastao nekoliko puta sa tim čovekom. Komunikacija Marie Bahmei sa zvaničnicima EU je potkrepljena prisluškivanjem, koje je obezbedila "Koha Ditore".

Tokom istrage o prisluškivanju telefona u procesu protiv državnog sekretara Ministarstva Zdravlja Ilira Tolaja desila su se mnoga uplitanja. Pored odobrenja neovlašćenih i osumnjičenih lica u zatvoru u Dubravi, a koja je dao ministar pravde i zamenik premijera vlade Kosova Hajredin Kuči, ljudi bliski Tolaju su se sastali i sa presednikom sudskog saveta Euleksa Franceskom Floriem i glavnom tužiteljkom Euleksa Jaroslavom Novotnom. Tolaja su u zatvoru u Dubravi posetili bivši zamenik ministra finansija Astrit Haračij, Dardan Stubla i Imer Ajeti. Jedan izveštaj zatvora kaže da su ove posete bile odobrene nalogom ministra pravde Hajredina Kučija.

( Tanjug/Koha ditore)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track