NAORUŽANI DO ZUBA: Kod građana BiH 750.000 komada nelegalnog oružja!
Foto: MUP Srbije

Svaki dan novi slučaj

NAORUŽANI DO ZUBA: Kod građana BiH 750.000 komada nelegalnog oružja!

Crna Hronika -
Od građana BiH za godinu dana policija je prikupila 7.000 kamada lakog oružja i 300.000 komada municije

BANJALUKA - Građani BiH poseduju još 750.000 komada nelegalnog oružja, iako je u akciji, koju sprovode sve policijske agencije, za godinu dana prikupljeno 7.000 komada lakog oružja i 300.000 komada municije.

Pored lakog pešadijskog naoružanja, prikupljen je i manji broj minsko-eksplozivnih sredstava, kaže za "Nezavisne novine" Jasmin Porobić iz UNDP, koji naglašava da građani još mogu bez posledica da predaju nelegalno naoružanje koje poseduju.

Aktivnosti prikupljanja i uništavanja nelegalnog oružja u BiH sprovode entitetske i državne policijske agencije, kao i policija Brčkog distrikta.Kampanja je bazirana na Zakonu o amnestiji, kaže Porobić, i podseća da Zakon ostaje na snazi do kraja 2014. godine.

U BiH Policijske agencije svakodnevno beleže slučajeve nelegalnog posedovanja, ali i trgovine oružjem.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbednost, ocenjuje da građani i dalje ilegalno drže oružje u svojim domovima iz strahova nastalih tokom ratnih dešavanja ali i zbog društveno-političkih turbulencija na ovim prostorima.

Inače, aktivnosti na prikupljanju nelegalnog oružja od građana, podržali su Evropska unija, Vlada Velike Britanije, OEBS i UNDP, a sprovode se u okviru kampanje "Biraj život bez oružja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track