OTMICA IZ VOZA U ŠTRPCU 1993: Policija uhapsila petoricu osumnjičenih

Tužilaštvo za ratne zločine

OTMICA IZ VOZA U ŠTRPCU 1993: Policija uhapsila petoricu osumnjičenih

Crna Hronika -
Petroica muškaraca se terete da su 1993. godine iz voza na relaciji Beograd- Bar izveli 20 ljudi i potom ih ubili

BEOGRAD - Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, a u saradnji sa Tužilaštvom BiH, pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina uhapsili su pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U akciji policije na različitim lokacijama u Srbiji uhapšeni su: G.L. (58), J.L. (61), Lj.V. (52), D.V. (54) i D.Đ. (39). Među uhapšenima su komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Kako se navodi u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH u Prijedoru i Višegradu uhapšeni su i O.P. (43), O.K. (51), P.I. (54), R.R. (45), M.N. (52), V.R. (64), D.L. (54) i N.P. (51) zbog sumnje da su počinile krivično delo iz člana 173. KZ BiH „ratni zločin protiv civilnog stanovništva", na području Višegrada tokom 1993.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA pretresli su i objekte na tri lokacije na području Višegrada kako bi pronašli i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Optužnica tereti osumnjičene da su zajedno sa Milanom Lukićem kao članovi vojne grupe 27.februara1993. na železničkoj stanici u mestu Štrpci, zaustavili voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar.

Oni se terete da su posle legitimisanja putnika nasilno izveli iz voza 20 civila - 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i još jednu osobu nepoznate nacionalnosti. Osumnjičeni su putnike zatim vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu. Sumnja se da su oni, uz pretnju oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti. Nekima je naređeno da skinu odeću.

Spoemnik otetim i ubijenim putnicima/ Foto: Printscreen Youtube
Spoemnik otetim i ubijenim putnicima/ Foto: Printscreen Youtube

U fiskulturnoj sali držali su ih dva časa, nakon čega su ih vezali žicom i odvezlu u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje. Osumnjičeni su kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su Milan Lukić i još jedna osoba odveli putnike. Zatim su se čuli pucnji. Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrednosti. Tela žrtava sutradan, 28. februara, bačena su u Drinu. Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljene su kasnije na školskom dvorištu. Osumnjičeni su privedeni Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Podsetimo 27. februara 1993. godine pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli su grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, potom su likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine. Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Rasima Ćorića i Jusufa Rastoder pronađeni u jezeru Peruċac, kao i nNekompletni ostaci trećeg putnika Halila Zubčević. Među izvedenima iz voza je bio i jedan strani državljanin čija je sudbina nepoznata.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" otete putnike odvezli su u selo Prelovo kod Višegrada, gde su im oduzeli novac i vredne stvari, a zatim ih tukli, a potom odvezli u pravcu Višegrada, gde su likvidirani nedaleko od obale Drine. Zbog učešća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio tu presudu. Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima tokom 1992. i 1993. godine, ali ne i za zločin u Štrpcima.

Imena žrtava odvedenih iz voza u Štrpcima

Žrtve zločina u Štrpcima koje su izvedene iz voza 671 na relaciji Beograd -Bar su: Esad Kapetanović (19),Ilijaz Ličina (43),Fehim Bakija (43),Šećo Softić (48),Rifet Husović (26),Senad Đečević (16),Ismet Babačić (30),Halil Zubčević (49),Adem Alomerović (59),Muhedin Hanić (27),Safet Preljević (22),Džafer Topuzović (55),Rasim Ćorić (40),Fikret Memetović (40),Favzija Zeković (54),Nijazim Kajević (30),Zvezdan Zuličić (23),Jusuf Rastoder (45) iToma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track