SLUČAJ ŠTRPCI Vukčević: Srbija poslala snažnu poruku
Foto: Marina Lopičić

Hapšenja za zločin iz 1993.

SLUČAJ ŠTRPCI Vukčević: Srbija poslala snažnu poruku

Crna Hronika -
Zločin nikada ne bi bio rasvetljen da nije bilo saradnje srpskog i bosanskog tužilaštva, kazao je tužilac za ratne zločine

BEOGRAD - Hapšenjima za zločin u Štrpcima Srbija je poslala snažnu poruku međunarodnoj zajednici o njenom odnosu prema takvim nedelima, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Zločin nikada ne bi bio rasvetljen da nije bilo saradnje srpskog i bosanskog tužilaštva, kazao je Vukčević. Da nije bilo zajedničkog rada srpskog i bosanskog tužilaštva, ovaj zločin nikada ne bi bio rasvetljen i ovo je, kaže on, primer u kojoj je meri važna regionalna saradnja.

Svake godine na godišnjicu zločina Srbija je dobijala prekore međunarodne zajednice i zemalja regiona, jer još nije rasvetlila zločin koji je počinjen pre više od 20 godina, istakao Vukčević.Tužilac je rekao da je tokom istrage bilo opstrukcije državnih organa, navodeći da nije ispitivao razloge za tu opstrukciju, jer, kako je naveo, to i nije posao Tužilaštva.

Vukčević je, reagujući na izjavu ministra pravde Nikole Selakovića da Tužilaštvo za ratne zločine treba da istražuje i zločine nad Srbima, istakao da se protiv 90 osoba sa Kosova vodi istraga, ali da su im, nažalost, ti ljudi nedostupni."Neke osobe koje su uhapšene u inostranstvu po interpolovim poternicama, isporučene su kosovskom pravosuđu", dodao je Vukčević.Iako je prošlo već pola godine od najava da će biti formiran specijalni sud za zločine OVK na Kosovu, Vukčević smatra da će do toga doći, napominjući da postoje uverljivi dokazi.

I Crna Gora pomogla u hapšenju osumnjičenih

Državni organi Crne Gore bili su uključeni u akciju hapšenja osumnjičenih za otmicu putnika u Štrpcima, saopšteno je iz crnogorskog Vrhovnog suda. Funkcioner Socijaldemokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder pozdravio je akciju hapšenja 15 osoba u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, za koje se osnovano sumnji da su učestvovali u otmici i ubistvu 19 putnika iz voza na pruzi Bar-Beograd, u februaru 1993. Godine. Rastoder je rekao da se nada da će slučaj Štrpci , konačno, dobiti sudski epilog, ali da , ipak, ostaje pitanje zašto se toliko dugo čekalo na hapšenje osumnjičenih.

"Njihova imena bila su poznata istražnim organima i Crne Gore i Srbije, a manje organima Bosne I Hercegovine, s obzirom na to da je bila u situaciji u kakvoj jeste, ali su posredstvpm međunardnih organizacija i oni bili u mogućnosti da imaju informacije o svim imenima koja su predmet posljednje akcije”, kazao je Rastoder.

Pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i BiH uhapsili su 15 osoba , osumnjičenih za otmicu putnika u Štrpcima. Putnici, njih 19, oteti su 27. februara 1993. Godine , u stanici Štrpci , na delu željezničke pruge Bar-Beograd, koji prolazi preko teritorije Bosne I Hercegovine. Od 19 putnika , 18 su bili Muslimani/Bošnjaci, a jedan Hrvat. Većina putnika bili su iz Crne Gore , a nekoliko njih iz Prijepolja. Oni su iz voza odvedeni u Visegrad, na obalu Drine, gđe su, nakon mučenja I pošto su opljačkani, bili svirepo ubijeni. POsmrtni ostaci nekoliko ubijenih putnika su pronađeni i identifikovani i sahranjeni su na grobljima u njihovim mestima. Za otmicu putnika do sada je jedino na 20 godina zatvora, osuđen Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, odlukom Višeg suda u Bijelom Polju.

(Tanjug/RTS/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja