SAD IH GONE ZVANIČNO: Ognjanovići osumnjičeni za prevaru i pranje novca
Foto: Nebojša Mandić

Od ovog trenutka

SAD IH GONE ZVANIČNO: Ognjanovići osumnjičeni za prevaru i pranje novca

Crna Hronika -
U Višem tužilaštvu, doneta je naredba za sprovođenje istrage, što znači da će naredna saslušanja osumnjičenih i svedoka biti po nalogu tužioca. Tužilaštvo je u sklopu pokretanja istrage tražilo međunarodnu pravnu pomoć, kako bi se ispitalo koliko i na kojim računima u inostranstvu Ognjanovići su imali novca

BEOGRAD - Više Tužilaštvo u Beogradu zvanično je pokrenulo krivični postupak protiv Jelene i Nebojše Ognjanovića. Oni su od ovog trenutka osumnjičeni za prevaru i pranje novca.

U Višem tužilaštvu, doneta je naredba za sprovođenje istrage, što znači da će naredna saslušanja osumnjičenih i svedoka biti po nalogu tužioca. Tužilaštvo je u sklopu pokretanja istrage tražilo međunarodnu pravnu pomoć, kako bi se ispitalo koliko i na kojim računima u inostranstvu Ognjanovići su imali novca.

Krivična prijava protiv Jelene i Nebojše juče ujutru je stigla u Više javno tužilaštvo, ali od ove institucije do zaključenja broja nismo dobili odgovore koje će korake preduzeti.

Nebojša i Jelena Ognjanović sakrili su na dva računa 118.414 dolara, koliko su Crkva Svetog Save i naša dijaspora u SAD prikupili za lečenje njihove pokojne ćerke Tijane.

U izveštaju Radne grupe MUP-a dostavljenom Višem tužilaštvu u Beogradu, osim ove sume, predmet istrage biće i 30.000 dolara, za koliko postoje saznanja da su Srbi u SAD dali Ognjanovićima „na ruke“.

Podsetimo, posle Tijanine smrti, njeni roditelji su oštro odbili da novac koji im je ostao doniraju drugoj bolesnoj deci, kojoj je život visio o koncu, već su samoinicijativno odlučili da 1,2 miliona evra ulože u kupovinu opreme za Institut za majku i dete. Oni su insistirali da ugovor sa ovim institutom ostane tajni, a da novac ne uplate u kešu, već da sami naručuju opremu, prilikom čega su se dobavljači ugradili za iznos od čak 350.000 evra!

Radna grupa MUP Srbije, posle šest meseci otkako je formirana, završila je istragu u slučaju Nebojše i Jelene Ognjanović i prikupljanja novca za lečenje njihove sada pokojne ćerke Tijane, a sva dokumentacija prosleđena je Višem tužilaštvu, saznaje Kurir.

Prema izveštaju radne grupe, postoji više dokaza koji upućuju na to da su Ognjanovići izvršili krivično delo prevare. Oni su, naime, na dva računa u Srpskoj banci i banci Dž. P. Morgan Čejs u SAD položili novac, za koji se pretpostavlja da je deo sredstava koja su prikupljena u humanitarnoj akciji, a koji su zadržali za sebe.- Kad ih je policija saslušavala, tvrdili su da postoji samo račun u Komercijalnoj banci. Negirali su da su otvarali druge račune, a istraga je utvrdila upravo suprotno - da je Ognjanović otvorio dva računa, jedan u Srpskoj banci, gde je uplatio 7.400 evra, i drugi u banci Dž. P. Morgan Čejs, u kojoj je uplaćeno 100.000 dolara. Jelena je posle smrti ćerke Tijane 100.000 dolara s računa u američkoj banci prebacila na račun svog supruga otvorenog na račun u Srpskoj banci a. d. - otkriva izvor Kurira i dodaje da je na računu u banci u SAD pre uplate od 100.000 dolara već bilo 18.000 dolara. Posle Tijanine smrti i pre njihovog povratka u Beograd sa istog računa podigli su 18.414 dolara.

U izveštaju radne grupe napominje se da u ostavinskoj raspravi o nasleđenoj imovini koja je vođena pred Prvim osnovnim sudom 100.000 dolara i 7.400 evra nikad nisu pomenuti jer je postojala namera bračnog para Ognjanović da ih zadrži za sebe.- Sumnja se da su roditelji znali da će pažnja i javnosti i policije biti usmerena na 1.670.48 evra iz Komercijalne banke, dok su na saslušanju u policiji negirali da postoji više računa, već samo jedan namenski - detalji su iz izveštaja radne grupe.

Podsetimo na slučaj bolesti Tijane Ognjanović prvi je ukazao glumac Sergej Trifunović, koji se u toku rijaliti šoua „Veliki brat“ pojavio s transparentom i tražio od gledalaca da izdvoje novac da se ne bi ponovio slučaj Danice Ćirković (24) iz Kragujevca, koja je umrla čekajući transplantaciju srca. U velikoj humanitarnoj kampanji koju je Kurir na sve moguće načine podržao za kratko vreme skupljen je ogroman novac. Tijana je otišla na lečenje u SAD, ali je posle 28 dana provedenih u bolnici u Hjustonu nažalost preminula.

Ognjanovići su tri meseca nakon smrti ćerke odbijali brojne apele da prebace novac za lečenje druge bolesne dece. Posle brojnih napisa u medijima, beogradska policija, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, vršila je provere u vezi s humanitarnom akcijom prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Tijane. Obavljeni su razgovori s roditeljima Tijane Ognjanović u svojstvu građana. Onjanovići nikad nisu hteli da dostave novac, već su sa Institutom za majku i dete potpisali ugovor po kome su se obavezali da pomognu dečjoj klinici u nabavci medicinske opreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track