Simović i Kalinić traže blaže kazne ili oslobađanje

Simović i Kalinić traže blaže kazne ili oslobađanje

Crna Hronika -
Pripadnici zemunskog klana Miloš Simović i Sretko Kalinić zatražili da im Apelacioni sud ublaži kazne ili da ih oslobodi zbog ubistva Zorana Đinđića

BEOGRAD - Nekadašnji pripadnici zemunskog klana Miloš Simović i Sretko Kalinić zatražili su od Apelacionog suda u Beogradu da im ublaži kazne od po 30 godina zatvora na koje su osuđen zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine, odnosno da ih oslobodi optužbi.Obrazlažući svoju žalbu na javnoj sedinici Apelacinog suda Simović je podsetio da je on priznao da je učestvovao u pripremama za atentat, kao i da se pokajao zbog svojih postupaka.

Simović smatra da su to olakšavajuće okolnosti za njega koje bi sud trebalo da ceni i da mu ublaži kaznu.Kalinićev branilac Slavko Petrić predložio je Apelacionom sudu da njegovog branjenika oslobodi optužbi ili da ga eventualno osudi za znatno lakše krivično delo - pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, jer Kalinić, kako tvrde, nije učestvovao u atentatu.

Tužilastvo za organizovani kriminal nije ulagalo žalbu na prvostepenu presudu Specijalnog suda, ali je podnelo svoj odgovor na žalbe osuđenih.U žalbama je navelo da je presudom u potpunosti utvrđena njihova krivična odgovornost i da su osuđeni u skladu sa zakonom.Sednica suda je održana u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu iz razloga bezbednosti.Apelacioni sud u delu sednice zatvorene za javnost, nakon većanja može presudu da potvrdi, da je preinači ili da otvori novi glavni pretres, a može i da je ukine i vrati na novo suđenje.

Specijalni sud je prvostepenu presudu izrekao 24. okrobra 2011, posle ponovljenog suđenja koje im je odobreno jer su prethodno bili osuđeni u odstustvu potvrdio raniju presudu.Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. Simović je bio osuđen na 30 godina zatvora, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presudu u decembru 2008. kaznu smanjio na 30 godina.Sud im je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera.

Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude, koju će im izreći Apelacioni sud nakon razmatranja žalbi.

Kalinić i Simović su osuđenji i zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv "zemunskog klana" na po 40 godina zatvora, a uskoro ih očekuje ponovljeno suđenje i za ta krivična dela.Oba postupka ponavljaju se samo u odnosu na njih dvojicu, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track