ŠVERC CIGARETA: Žalba Tužilaštva na presudu Canetu iza zatvorenih vrata
Foto: Kurir

Apelacioni sud

ŠVERC CIGARETA: Žalba Tužilaštva na presudu Canetu iza zatvorenih vrata

Crna Hronika -
Apelacioni sud, koji je već jednom ukidao presudu kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora, posle razmatranja presude i žalbe odlučivaće da li će u potpunosti potvrditi presudu Specijalnog suda, preinačiti je, ili pak otvoriti glavni pretres i sam izvesti ključne dokaze

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu razmatraće u petak, 23. januara, žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal na presudu kojom su prošle godine u julu biznismen Stanko Subotić Cane i ostali okrivljeni oslobođeni optužbi za organizovanje šverca cigareta u Srbiji tokom devedesetih.Sednica na kojoj će biti ramatrana žalba nije otvorena za javnost, pošto niko od učesnika u postupku nije to zatražio, rekla je portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Apelacioni sud, koji je već jednom ukidao presudu kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora, posle razmatranja presude i žalbe odlučivaće da li će u potpunosti potvrditi presudu Specijalnog suda, preinačiti je, ili pak otvoriti glavni pretres i sam izvesti ključne dokaze.U svakom slučaju odluka Apelacionog suda mora da bude pravosnažna, jer je već jednom vraćao predmet na ponovno suđenje.

Na sednicu okrivljeni mogu, ali ne moraju da dođu a njihovim advokatima, čak i da se protest advokature ne obustavi do petka, dozvoljeno je da prisustvuju drugostepenom postupku pred sudom.Osim Subotića, Apelacioni sud kao okrivljene navodi, Mihalja Kertesa, Nikolu Miloševića, Milana Rankovića, Ivanu Krčmarević, Jovicu Ranđelovića i Stevana Banovića.Subotić, kao i ostali prvostepenom presudom koja je izrečena 18. jula 2014. godine, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza za tvrdnje iz optužnice, ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarelosti krivičnog gonjenja za dela iz 1995. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal letos je predložilo sudu da Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a za njegove saradnike na kaznu od dve do šest godina zatvora.

Subotić je sredinom septembra 2013. godine prvi put izneo svoju odbranu pred sudom i negirao optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.Do tada mu se sudilo u odsustvu jer je do jula 2013. bio nedostupan pravosudnim organima Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica, a pritvor zamenjen jemstvom.

Sedam godina je bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine, ali je 19. jula 2013. godine položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Odlukama Specijalnog suda koje su još na snazi, privremeno su Suboticu oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.Subotić se tereti se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnicom se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Krivično gonjenje za dela iz 1996. zastareva ove godine.Grupa je, prema optužnici, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.Subotić je, i pored višegodišnje poternice na snazi, slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo za koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Optužnica je izmenjena 2013. godine u aprilu kada je promenjen Krivični zakon.Prvom optužnicom sudilo mu se za zloupotrebu službenog položaja, a sada za zloupotrebu položaja odgovornog lica pošto odgovara kao vlasnik privatne firme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track