Nevin robija jer se zove isto kao zločinac
Foto: Kurir

Zamena identiteta

Nevin robija jer se zove isto kao zločinac

Crna Hronika -
Hrvatska policija uhapsila je Slobodana Matića na osnovu izjava svedoka, bez imena njegovog oca i činjenice da je s područja Bosne i Hercegovine

ZAGREB - Slobodan Matić iz Gradiške u BiH leži nevin u zatvoru u slavonskom gradu Požega samo zato što ima isto ime i prezime kao čovek koji je navodno počinio ratni zločin u Okučanima, u Hrvatskoj.

Kako prenosi "Večernji list" pozivajući se na tvrdnje porodice i direktora Centra RS za istraživanje ratnih zločina, Matića je zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Okučanima 1991 hrvatska policija početkom aprila uhapsila na graničnom prelazu Stara Gradiška.

Matić je bio u autobusu na relaciji Gradiška - Beograd, odakle je trebalo da otputuje na privremeni rad u Rusiju. Uhapšen je po odluci Županijskog suda u Požegi iz 1993. godine.

Prema rečima Slobodanovog sina Milovana, koji je kao i ostali članovi porodice šokiran otkako se Slobodan javio iz zatvora, hrvatske vlasti terete Slobodana da je od avgusta do decembra 1991. godine, zatvarao i mučio civile.

"To je nešto najbesmislenije što sam ikad čuo, jer moj otac nikada nije bio policajac. Dali smo podatke da on nikad nije živeo u Novoj Topoli, podatke iz Vojnog odeljenja u Gradiški da je 1991. godine bio na vojnim vežbama u BiH i da je u spornom vremenu radio u preduzeću Plantaža", kaže Milovan.

Da se radi o zameni identiteta, govori i činjenica da je uhapšen samo na osnovi imena i adrese prebivališta, navodno u Novoj Topoli, gde nikad nije živeo, prenosi list.

"Podaci koje je prikupila familija upozoravaju na to da otac za rata nije ni kročio na tlo Hrvatske, ali pravosuđe izbegava da prihvati i ispravi tu katastrofalnu grešku", kaže Milovan Matić.

Direktor Centra RS za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović očekuje da će hrvatsko pravosuđe uskoro osloboditi Matića, pošto prikupi sve činjenice i proveri navode porodice i njegovog advokata o zameni identiteta.

"Po saznanjima Republičkog centra, postoje indicije da je u konkretnom slučaju reč o drugom Slobodanu Matiću, koji je umro 1993. godine u Srbiji i pokopan u selu Romanovci pokraj Gradiške", prenosi se izjava Velimirovića.

Slobodan Matić nije prvi koga je uhapsila hrvatska policija pod sumnjom da je počinio ratne zločine na osnovi zamene identiteta, ali se postavlja pitanje odštete za ljude koji su bespravno uhapšeni i držani u zatvoru u Hrvatskoj.

"Hrvatska policija uhapsila je Matića na osnovu izjava svedoka, bez imena njegovog oca i činjenice da je s područja Bosne i Hercegovine, zbog čega postoji realna opasnost da dođe do sličnih hapšenja zbog nepotpunih podataka o identitetu", rekao je Velimirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track