ČITAO NOBELOVCA: Perčević uništio banku, pa učio kako da zaradi
Foto: Dragan Kadic

Edukacija: Vlasnik „Interkomerca“ čitao knjigu

ČITAO NOBELOVCA: Perčević uništio banku, pa učio kako da zaradi

Crna Hronika -
Goran Perčević vreme u CZ prekraćivao proučavanjem dela čuvenog američkog ekonomiste Pola Krugmana

BEOGRAD - Goran Perčević, vlasnik „Interkomerca“, koji je pušten iz Centralnog zatvora nakon što je Više tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega i još petoro okrivljenih zbog malverzacija s kreditima Univerzal banke, za dva i po meseca, koliko je bio u pritvoru, pročitao je gomilu knjiga.U ovo se uverila i ekipa Kurira, koja je u četvrtak uslikala Perčevića kako iz zatvora u Bačvanskoj ulici izlazi s kutijom punom knjiga. Kako smo saznali, vlasnik „Interkomerca“ je dane u pritvoru prekraćivao proučavanjem dela iz ekonomije, a naročito je čitao knjige poznatog nobelovca Pola Krugmana.Nije vraćao kredite- Perčević je pročitao nekoliko dela ovog pisca, koja su mu u pritvor doneli članovi porodice. Sudeći po broju knjiga koje je prostudirao, izgleda da ga je tema veoma zainteresovala - kaže izvor Kurira.Izbor literature Gorana Perčevića, kako navodi naš sagovornik, izuzetno je interesantan, naročito ako se ima u vidu to da je u pritvoru završio upravo zbog posledica svog poslovanja.- Perčević je optužen zbog sumnje da je u Univerzal banci, koja je otišla u stečaj, uzimao kredite iako je, kako se sumnja, znao da ne može da ih vrati. Postupak je pokrenut zbog više od 30 spornih zajmova ukupne vrednosti 1,4 milijarde dinara - kaže izvor Kurira.Sumnja se da se vlasnik „Interkomerca“, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem ovlašćenja, s rukovodiocima Univerzal banke neposredno dogovarao o različitom odobravanju i obezbeđivanju kredita njegovim firmama.Optuženo šestoro- Krediti nisu vraćani, delimično ili u celosti. To je dovelo do pada adekvatnosti kapitala Univerzal banke i oduzimanja dozvole za rad, čime je naneta šteta akcionarima i deponentima - kaže izvor Kurira.Pored Perčevića, optužen je i bivši direktor Univerzal banke Dragan Tomić, kao i Ljiljana Stojanović, Milovan Puzović, Nevena Belić i Dragoljub Perišić.

Svako uči o svom biznisu- Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, dok je bio u pritvoru, čitao je knjigu Danijela Pinka „Šta nas pokreće“, koja daje odgovore na pitanja šta ljude pokreće da bolje rade- Narko-bos Darko Šarić u pritvoru, navodno, takođe mnogo čita, a interesantno je to što je policija prilikom pretresa njegove kuće na Tatarskom brdu pored kreveta zatekla knjigu „Mafija - prvih 100 godina“- Prilikom hapšenja Dragoslava Kosmajca u velelepnoj kući na Zvezdari pored njegovog kreveta nađena je knjiga koju je nedavno objavio novinar Stevan Dojčinović o Darku Šariću

Vodeći svetski ekonomistaKO JE POL KRUGMANAmerički analitičar i dobitnik Nobelove nagrade iz oblasti ekonomije 2008. godine jedan je od vodećih ekonomista današnjice, profesor je na Pristonu i kolumnista lista Njujork tajms. Poznat je njegov stav da se u krizno razdoblje u privredi neke države najlakše prevazilazi putem stimulacije državne potrošnje. Tokom 2012. bio je gost u Beogradu, a na predavanjima koja je tad držao rekao je i da je „dinar precenjen“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track