PREINAČENA PRESUDA: Apelacioni sud Miši Vaciću smanjio kaznu
Foto: Nebojša Mandić

Sa godinu dana na sedam meseci

PREINAČENA PRESUDA: Apelacioni sud Miši Vaciću smanjio kaznu

Crna Hronika -
Sud je takođe odlučio i da ukine deo presude, po kojoj je Vacić proglašen krivim za napad na policajca i vratio predmet na ponovno suđenje, a umesto četiri, odredio dve godine proveravanja tokom kojih ne sme da izvrši krivično delo, a u suprotnom će morati u zatvor

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu portparolu "Pokreta 1389" Miši Vaciću i uslovnu kaznu zatvora od godinu dana smanjio na sedam meseci. kazna je izrečena zbog širenja mržnje prema LGBT osobama pred Paradu ponosa 2009. godine i zbog nedozvoljenog posedovanja oruzja.

Sud je odlučio i da ukine deo presude, po kojoj je Vacić proglašen krivim za napad na službeno lice i vratio predmet na ponovno suđenje.

"U odnosu na izvršenje krivičnog dela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, sud je prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo i u tom delu predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje", piše u odluci objavljenoj na sajtu suda, a donetoj 25. decembra 2014. godine.

Sud je Vaciću umesto četiri, odredio dve godine proveravanja tokom kojih ne sme da izvrši krivično delo, a u suprotnom će morati u zatvor.

Miša Vacić osuđen je 12. jula 2013. godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zato što je od 18. do 20. septembra 2009. godine, kao pripadnik i potparol "Pokreta 1389", "predstavljao ideje koje zagovaraju diskriminaciju pripadnika LGBT populacije". Kako je navedeno u presudi, Vacić je osuđen zbog štampanja i širenja propagandnog materijala - 229 nalepnica sa tekstom "Nećemo gej paradu, hoćemo patriotsku vladu" i davanja pretećih i uvredljivih izjava medijama.

Proglašen je krivim i što je 25. septembra 2009. godine neovlašćeno nosio pištolj, a decembra silom sprečio policajce da ga privedu. Na prvostepenu presudu žalio se Prvi osnovni javni tužilac u Beogradu i branioci okrivljenog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track