NEMAŠTINA U BIH: Građani biraju robiju jer nemaju para da plate kazne
Foto: Marina Lopičić

Pritisle ih ekonomske nedaće

NEMAŠTINA U BIH: Građani biraju robiju jer nemaju para da plate kazne

Crna Hronika -
U 2014. sudovi u BiH imali su desetine slučajeva u kojima su građani zaključili da im se više isplati da provedu nekoliko dana u zatvoru nego da plate stotine maraka kazne jer nisu vezali pojas ili su prošli na crveno svetlo

SARAJEVO - Zbog velike nemaštine, građani BiH su sve češće primorani da novčane kazne menjaju za zatvorske.

Iz nadležnih sudova navode da su tokom prošle godine imali desetine slučajeva u kojima su građani zaključili da im se više isplati da provedu nekoliko dana u zatvoru nego da plate stotine maraka kazne jer nisu vezali pojas ili su prošli na crveno svetlo.

Opštinski sud u Sarajevu tako je u 2014.godini doneo pet rešenja kojima je novčana kazna pretvorena u zatvorsku.

"U jednom slučaju izrečena je novčana kazna u iznosu od 500 konvertibilnih maraka (250 evra). Pošto kazna nije plaćena u predviđenom roku, sud ju je zamenio kaznom zatvora u trajanju od pet dana, a osuđeni je kaznu odslužio u KPZ Sarajevo", kaže Amra Hodžić iz sarajevskog suda.

Kako dodaje, u slučaju preostala četiri rešenja, kazne su na kraju ipak plaćene.Da je teška ekonomska kriza dovela mnoge BiH građane u situaciju da radije biraju rešetke nego plaćanje kazni, svedoče i primeri iz ostalih BiH gradova.

Opštinski sud u Zenici je prošle godine izdao deset takvih rešenja,kaže poortparol tog Suda Alisa Radončić."Od toga, za jednog kažnjenog je izdata naredba sudskoj policiji za sprovođenje u zatvor, četvorica su izdržala kazne u KPZ Zenica, a za trojicu je otvoren postupak", pojašnjava Radončić.

I dok se velike afere razvlače godinama, obični građani koji nemaju novca da plate kazne moraju na robiju, piše list.Tako je u zatvoru završio i Ahmet V, jer nije imao da plati 1.000 evra za kaznu koju su mu napisali šumari.On objašnjava da ne radi nigde, ima porodicu pa je morao u šumu po drva za ogrev.

"Neko od komšija me prijavio. Iz šumarstva su tražili da platim, ali nisam imao odakle. Rekao sam da ću u zatvor i određeno mi je da odležim 20 dana.

Nažalost, pravda nije ista za sve. Mene je nužda naterala, a drugi se u šumi bogate i niko ne reaguje. Država goni samo obične ljude, ali ne i krupne ribe", konstatuje sagovornik.

Kako navode iz sudova, jedan zatvorski dan u BiH ekvivalentan je kazni od 50 evra.

U zatvoru se može boraviti najduže 60 dana, bez obzira na visinu kazne a ostatak, ipak, mora da se plati.

( Tanjug/Dnevni Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track