POGINULO ŠEST SRPSKIH RADNIKA: Sinu mi je danas rođendan, a sad čekamo da ga donesu u kovčegu!

Pakao u Sibiru: Veliki požar na gradilištu u Rusiji usmrtio šest srpskih građevinaca Požar je izbio

POGINULO ŠEST SRPSKIH RADNIKA: Sinu mi je danas rođendan, a sad čekamo da ga donesu u kovčegu!

Crna Hronika -
Čuli smo se prekjuče, rekao mi je da će uveče s kolegama u grad. Niko nije ni slutio da će isto veče biti mrtav, priča Željko Matijević, otac stradalog Mirka
1 / 6

JAMAL - Kolega me je probudio i rekao da bežim, da je izbio požar. Istrčao sam iz zapaljene barake u donjem vešu. Nažalost, šestorica mojih kolega stradala su u vatrenoj stihiji - ovim rečima jedan od naših radnika opisao je tragediju koja se dogodila u Sibiru, gde je šest Srba radnika firme „Velestroj“ nastradalo u požaru, a trojica su povređena.

Požar je izbio u noći između subote i nedelje, oko 1.40 sati po lokalnom vremenu, u sušari u smeštajnom bloku Novi Urengoj NPS 2, a prema nepotvrđenim informacijama nastradali su: Mirko Matijević (22) iz Batajnice, Branislav Arsić (22), Miroslav Arsić (29), Slaviša Kadić (55), Čedo Bogunović (56) i Dragan Marjanović (49).

Poginuo... Mirko Matijević
Poginuo... Mirko Matijević

Odmah se ugušio- Moj Mirko je trebalo da napuni 22 godine, a mi ovog 9. februara umesto da mu čestitamo rođendan, čekamo da nam ga donesu u kovčegu i spremamo sahranu - kaže kroz plač Željko Matijević, otac stradalog Mirka Matijevića, koji je radio u kancelariji.

Kao na filmu... Vatra progutala sve pred sobom
Kao na filmu... Vatra progutala sve pred sobom

Sa sinom je poslednji put razgovarao neposredno pred pogibiju.- Čuli smo se preko dana, rekao mi je da će uveče da izađe s kolegama u grad. Niko nije ni slutio da će isto to veče već biti mrtav - ispričao je otac, koji je za smrt sina saznao od Mirkovog kolege iz firme „Velestroj“.- Rekli su mi da je Mirko spavao, da je bilo mnogo dima i da su pokušavali da ga probude. Nije mi jasno kako nisu uspeli da ga spasu. Verovatno su i oni sami pokušavali da izvuku živu glavu. A možda se moj Mirko već bio ugušio pa ih nije ni čuo. Otišao je u Sibir pre godinu i po dana da zaradi neki dinar, a sad ga više nema - veli otac Željko, koji ima i sina blizanca s Mirkom i stariju ćerku.

Izgubio sina... Željko Matijević
Izgubio sina... Željko Matijević

Željko kaže i da je ogorčen što niko od srpskih zvaničnika nije s njima stupio u kontakt niti ih je obavestio o tragediji.- Sve što smo uspeli da saznamo bilo je preko interneta i medija, da nije bilo tog njegovog kolege, ne bismo ni znali da smo izgubili sina - priča Željko.

Neutešna... Mirkova sestra
Neutešna... Mirkova sestra

Goli na sibirsku zimuU kompleksu koji je izgoreo bilo je više od 200 radnika iz Srbije koji rade na izgradnji ruske naftne stanice, a među njima i zidari, moleri... U barakama je obično boravilo pet-šest radnika.- Muž mi je poslao poruku pola sata pre ponoći. „Imali smo ogroman požar, izgoreo je kontejner u kojem smo spavali, jedva sam se izvukao. Kolega mi je spasao život jer je osetio dim. Ima nastradalih, među njima su sin i brat jednog mog kolege. Pokušavali smo da ih spasimo, ali nije vredelo, ugušili su se“, napisao mi je suprug i zamolio da javim ženi tog njegovog kolege koji se izvukao da je i on dobro. Žena umalo nije dobila infarkt kad sam joj objasnila šta se dogodilo - rekla je za Kurir Snežana S. i dodaja da joj je muž objasnio da je požar izbio u prostoriji u kojoj radnici suše odela.- Dim i vatra su se širili velikom brzinom. Ugušio se i čovek koji je spavao treća vrata od njih. Mučenik je u Srbiji sedam meseci bezuspešno tražio posao, pre tri dana je otišao u njihov kamp i nastradao - priča potresena žena.Ona kaže da je njen muž s kolegom izašao kad je razbio prozor.- Pokušavali su da probude i druge kolege, ali neki su se već bili ugušili. A onda su i oni morali da beže. Moj muž je bukvalno u donjem vešu izleteo iz barake.Nakon nekoliko sati, onako smrznute, doveli su ih u menzu, gde su zadužili garderobu - kaže Snežana i dodaje da tamo temperatura može da bude i do minus 50 stepeni Celzijusa.

 Ovde su spavali... Barake u kojima je izbio požar
Ovde su spavali... Barake u kojima je izbio požar

Tri neimara povređena„Velestroj“ godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Poslednjih meseci obim posla je znatno manji, zbog sankcija nametnutih usled rata u Ukrajini.- Šest radnika iz Srbije poginulo je u požaru, a trojica su povređena - izjavio je sinoć ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić i dodao da su trojica povređenih radnika smeštena u bolnicu i nisu u životnoj opasnosti.Ambasador Terzić rekao je i da će konzul Milan Živković oko ponoći krenuti avionom za Jamal, gde će stići sutra oko podneva, kad će imati i više informacija o nesreći.

Kolonija Srba... Nekoliko stotina naših radnika u Sibiru
Kolonija Srba... Nekoliko stotina naših radnika u Sibiru

Bogu iza noguJAMAL ZNAČI „KRAJ SVETA“Poluostrvo Jamal nalazi se na severu zapadnog Sibira, na teritoriji Jamalo-neneckog autonomnog okruga, koji pripada Ruskoj Federaciji. Srednja temperatura u januaru iznosi od minus 23 do minus 27 stepeni, a događa se da se živa spusti 50 stepeni ispod nule. Evakuisano 234 ljudiNIJE BILO PROTIVPOŽARNIH APARATAVatrogasci su za 40 minuta lokalizovali požar i evakuisali 234 ljudi.- U objektu koji se zapalio nije bilo protivpožarnih aparata, te smo dovozili cisterne sa vodom - rekao je zamenik načelnika državne vatrogasne službe Aleksej Zahlamin za ruske medije.Ukleto mestoHRVAT UBIO SRBINANa ovom gradilištu hrvatski državljanin Darko Karakaš (25) ubio je u januaru prošle godine Nišliju Marjana Ignjatovića (32), radnika „Velestroja“. On je Marjanu, s kojim je bio prijatelj, naneo sedam uboda nožem.

Supruga radnika koji je uspeo da se spaseSAMO DA MI SE VRATI ŽIV I ZDRAVSnežana S. kaže da je njen suprug u Sibir otišao pre dva meseca jer nije mogao da nađe posao.- Otišao je preko firme „Velestroj“. Znam kakvi su tamo uslovi, ali imamo dete koje je invalid i šta da radimo. Kako kaže naš narod, „sila boga ne moli“. Samo da mi se vrati živ i zdrav, neću ga više pustiti da ide tamo. Moj muž, ali i većina onih koji su preživeli ovo žele da se vrate kući odmah - kaže sagovornica Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track