ZBOG HEMOTERAPIJE: Hag razmatra Hadžićevo privremeno oslobađanje
Foto: Fonet

Na tri nedelje

ZBOG HEMOTERAPIJE: Hag razmatra Hadžićevo privremeno oslobađanje

Crna Hronika -
Predstavnica Tribunala Magdalena Spalinska saopštila je da će današnje ročište biti održano na zatvorenoj sesiji, a za sutrašnje nije mogla da potvrdi, kao i da će odluka biti doneta u dogledno vreme

HAG - Haški tribunal razmotriće danas i sutra molbu optuženika Gorana Hadžića koji je zatražio hitno privremeno puštanje na slobodu kako bi mogao da se podvrgne hemoterapiji pošto mu je dijagnostikovan rak koji ne može biti operisan, saopšteno je danas iz Haga.

Predstavnica Tribunala Magdalena Spalinska saopštila je da će današnje ročište biti održano na zatvorenoj sesiji, a za sutrašnje nije mogla da potvrdi, kao i da će odluka biti doneta u dogledno vreme. Ona je dodala da će na te dve sesije Veće čuti mišljenja dva eksperta koje je naimenovao Tribunal s ciljem da utvrde zdravstveno stanje optuženika i daju mišljenje da li je on sposoban da prisustvuje i učestvuje u daljem sudskom postupku.

Hadžić je u podnesku od 20. februara zatražio da bude pušten na tri nedelje pošto 26. februara treba da počne s hemoterapijom, i pozvao sudsko veće da, u međuvremenu, odobri i njegov prethodni zahtev za puštanje na 12 ili više nedelja.

U zahtevu od 18. februara navedeno je da je "Hadžiću dijagnostikovan rak koji ne može biti operisan" i da je bolest u finalnoj fazi. Pacijent u takvom stanju prosečno preživi 17 meseci, a između 65 i 75 odsto pacijenata umre u roku od dve godine od postavljanja dijagnoze, piše u dokumentu. Lekari su Hadžiću prepisali šestomesečnu hemoterapiju, a u maju treba da bude pregledan na MRI skeneru.

Odbrana je ranije istakla i da optuženi tokom hemoterapije neće biti u stanju mesecima da prisustvuje suđenju, odnosno da bi to negativno uticalo na njegovo zdravstveno stanje. Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track