(FOTO) BEKO NA SUDU: Kupovina akcija Luke Beograd najgora poslovna i lična odluka u mom životu
Foto: Zorana Jevtić

Specijalni sud

(FOTO) BEKO NA SUDU: Kupovina akcija Luke Beograd najgora poslovna i lična odluka u mom životu

Crna Hronika -
Bekov dolazak u Specijalni sud je njegovo prvo javno pojavljivanje u javnosti od 15. novembra prošle godine kada je u njega ispred njegove kuće na Dedinju pucao nepoznati napadač za kojim policija i dalje traga
1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

BEOGRAD - Biznismen Milan Beko, pojavio se danas u zgradi Specijalnog suda, gde bi trebao da bude saslušan kao svedok na suđenju Predragu Bubalu, bivšem ministru privrede i privatizacije i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga.

Milan Beko, predstvnik firme "Vorldfin" izjavio je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da se dobro oseća i da je u stanju da svedoči u sudskom postupku koji se vodi protiv Predraga Bubala i ostalih zbog zloupotreba priliikom prodaje državnog paketa akcija Luke Beograd njegovom, preduzeću.

- Da li ste sposobni da svedočite?, upitao ga je sudija Danko Laušević - Jesam, kratko je odgovorio Beko.- Želite li stolicu ili možete da stojite?- Mogu da stojim, hvala puno, odgovorio je Beko pre nego što je počeo da svedoči o poslu kupovine akcije Luke Beograd, u koji je ušao zajedno sa Miroslavom Miškovićem.

- Kupovina akcija Luke Beograd bila je najgora i poslovna i lična odluka koju sam ikada doneo u svom zivotu! Nije samo gubitak novca, već i vremena! Kriminalizovan sam, 60 puta sam bio na naslovnim stranama, Cane Subotić tvrdi da je on finansirao kupovinu akcija i da sam mu duzan. To nije tačno, potvrdila je i Hipo baka, rekao je Beko.

Ovo je inače njegovo prvo javno pojavljivanje od ranjavanja 15. novembra 2014. godine kada ga je u njega pucao nepoznati napadač ispred njegove kuće na Dedinju.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu, kada je bivši ministar deteljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Za isto delo optužba tereti i bivše izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Đordevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.Bubalo je uhapšen 14. juna 2013. godine i do 27. decembra te godine je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.

Finansijski investitor u preduzeću "Vorldfin", koje je kupilo akcije "Luke Beograd", bila je kompanija "Delta holding" u vlasništvu Miroslava Miškovića, preneli su mediji.

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na početku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković kasnije povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.Milan Beko ranjen je prošlog novembra ispred svoje kuće kada su dvojica, za sad nepoznatih napadača, pucala na njega iz vatrenog oružja.

( EPK/ J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track