SLUČAJ ĆUŠKA: Ukinuta presuda šakalima
Foto: Kurir

Apelacioni sud

SLUČAJ ĆUŠKA: Ukinuta presuda šakalima

Crna Hronika -
Ukinutom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu optuženi su bili osuđeni zbog ubistva više od 120 civila u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić, među kojima je najmlađa žrtva imala 19 godina, a najstarija 87

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u celosti presudu kojom je devet pripadnika paravojne formacije "Šakali" bilo osuđeno na ukupno 106 godina zatvora zbog zločina nad albanskim civilima u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić, na Kosovu i Metohiji 1999. godine, a dvojica oslobođena optužbi.

Istim rešenjem, kojim je uvažio žalbe Tužioca za ratne zločine, okrivljenih i njihovih branilaca, sud je naložio da im se suđenje ponovi, saopštio je Apelacioni sud. Po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda je zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka, jer izreka presude nije razumljiva u pogledu odlučnih činjenica i protivrečna je sama sebi.

U odgovarajućim delovima obrazloženja presude, kako se dodaje, nisu dati ni razlozi o odlučnim činjenicama, kako u pogledu elemenata krivičnog dela koje je predmet optužbe tako i u odnosu na psihički odnos okrivljenih prema radnjama izvršenja koje su im stavljene na teret, a razlozi koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni.Zbog svega, i činjenicno stanje iz prvostepene presude je ostalo nepotpuno utvrđeno pa je morala biti ukinuta, navodi Apelacioni sud.

Ukinutom presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu optuženi su bili osuđeni zbog ubistva više od 120 civila u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić, među kojima je najmlađa žrtva je imala 19 godina, a najstarija 87 godina. Prvooptuženi Toplica Miladinović bio je ukinutom presudom osuđen na 20 godina zatvora, kao i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović.

Ranko Momić je bio osudujen na 15 godina zatvora, Srećko Popović na 10, Abdualh Sokić na 12 godina, Siniša Mišić na pet godina, a Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po dve godine. Optužbi su bili oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

Zločin je počinjen tokom aprila i maja 1999. godine, a u optužnici se navodi da operacija u selima u kojima su izvršena ubistva nije imala nikakav direktan vojni cilj. Pripadnici Šakala su pri izvršenju pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost. Ubistva su vršena na svirep i podmukao način, neretko se pucalo žrtvama u leđa, nakon čega je većina tela zapaljena, s ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava.

Jedan od svedoka saradnika je rekao da je jedan Albanac ubijen pošto su mu oduzeta dva vozila - audi i mercedes, posle čega mu je ispaljen metak u potiljak. "Crvena masa mozga se zalepila po plafonu. Onda se nasmejao i rekao mi da se tako izvodi krečenje", ispričao je taj svedok. Sumnja se da je glavni cilj bio proterivanje Albanaca iz datog područja, i da su tom prilikom od žrtava oduzimane dragocenosti i lične isprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track