Optuženi čuvari zbog pokušaja bega Kalinića

Optuženi čuvari zbog pokušaja bega Kalinića

Crna Hronika -
Protiv Ninoslava Strahinića i Nenada Mitrovića podignut je optužni predlog i predložena je kazna do pet godina zatvora

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je dva čuvara Okružnog zatvora u Beogradu Ninoslava Strahinića i Nenada Mitrovića za omogućavanje bekstva Sretku Kaliniću i Željku Milovanoviću iz posebne pritvorske jedinice u zgradi Specijalnog suda 7. februara.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da su optužnim predlogom, koji je podnet sudu 6. aprila, obuhvaćeni i Milovanović i Kalinić.

Tužilaštvo je predložilo da se beguncima koji su sprečeni u svojoj nameri Kaliniću i Milovanoviću kao i čuvaru Mitroviću izreknu maksimalne kazne zatvora od pet godina, a Strahiniću četiri, rekao je Radisavljević.

On je dodao je Mitroviću i Strahiniću produžen pritvor. Kalinić i Milovanović su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora za brojna teška krivična dela.

Prema rečima tužioca, tokom istrage prikupljeni su dokazi protiv okrivljenih, a korišćeni su i snimci sa sigunosnih kamera koji su već prezentovani javnosti.

Okrivljeni su procesuirani prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) - skraćenom postupku (jer je zaprećena kazna do pet godina zatvora i zato je optužni predlog, a ne optužnica) i tužilaštvo očekuje da će suđenje biti vrlo brzo zakazano.

Istragu protiv čuvara sproveo je Prvi osnovni sud u Beogradu, ali je optužbe podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Protiv stražara Dragiše Grkovića, koji je takođe bio pod istragom, optužni predlog nije podnet i on je pušten iz pritvora.

Strahinić i Mitrović bili su dežurni čuvari u pritvorskoj jedinici, kada su 7. februara, oko 5.30 sati, Kalinić i Simović uspeli da izađu iz svojih ćelija 75 i 77 i pokušaju da napuste zatvor u Ustaničkoj ulici, ali su ih u tome sprečili pripadnici Žandarmerije koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.

Kalinić i Milovanović su metalnim testericama prerezali metalne šipke na vratima ćelije, provukli se i izašli u hodnik, gde su savladali Strahinića, popeli se na prvi sprat zgrade, a potom razvalili rešetke i kroz prozor iskočili u dvorište gde su iz "sačekali" pripadnici Žandarmerije.

Čuvari su, po automatizmu, suspendovani s posla odmah po otkrivanju pokušaja bekstva dvojice osuđenih na po 40 godina zatvora.

Milovanović je 2004. pobegao iz beogradske Palate pravde službi obezbeđenja i policiji, kao i iz pritvora u istočnom Sarajevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track